Zaznacz stronę

Document Namein_17

Bardzo delikatny i kremowy sernik na czekoladowym spodzie z dodatkiem pistacji oraz malin.

Przygotowanie: 40 minut.

Pieczenie 80 minut.

Gotowe do podania: na drugi dzień.

 

Spód:

  • 200 g ciastek czekoladowych
  • 80 g masła
  • 100 g pistacji bez skorupek

 

Sernik:

  • 1000 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • ziarna z dwóch lasek wanilii
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany

 

Dekoracja:

  • pół słoiczka dżemu morelowego
  • 3/4 szklanki pistacji bez skorupek
  • 100 g malin

 

Wykonanie:

Spód: Ciasteczka zmiksować na proszek razem z pistacjami. Masło rozpuścić. Chłodne masło wlać do ciastek i pistacji, wymieszać do połączenia składników. (Wszystkie składniki można zmiksować z malakserze). Na dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć masę cząsteczkową mocno dociskając. Wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania sera.

Ser:

Piekarnik rozgrzać do 180C.

Wszystkie składniki na sernik dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Sernik piec 20 minut w temperaturze 180C, potem przez 60 minut w temperaturze 160C. Sernik studzić przy otwartych drzwiach piekarnika, następnie luzem. Gdy będzie już chłodny boki posmarować dżemem morelowym i przykleić posiekane pistacje. Wierzch udekorować malinami. Sernik powinien całą noc stać w lodówce.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Document Namein_12

 

Document Namein_13

 

Document Namein_14

 

Document Namein_16

 

IMG_9735

 

IMG_9748

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SoNo Cheesecake.

Preparation time: 40 minutes.

Baking: 80 minutes.

All ready: second day.

 

Crust:

  • 200 g chocolate cookies
  • 80 g butter,melted and chilled
  • 100 g pistachios

 

Cheesecake:

  • 1000 g cream cheese
  • 3/4 cup caster sugar
  • 1/2 tsp of salt
  • 3 egg yolks
  • 2 whole eggs
  • beans from 2 vanilla seeds
  • 2/3 cup sour cream

Garnish:

  • 1/2 jar of the apricot jam
  • 3/4 pistachios, chopped
  • 100 g raspberries 

 

Drections:

 

Crust: Using a food processor, process the pistachios, cookies and butter until well combined. Then transfer it to the 18 cm baking tin, pressing the crust to the bottom. Place in he refrigerator.  

Cheesecake:

Preheat the oven to 180C.

Mix together all cheesecake ingredients until smooth and well combined. Then pour the cheesecake batter into prepared tin. Bake the cheesecake for 20 minutes in 180C, then in 160C for 60 minutes. Then set aside to chill completely. Spread the jam on the sides of the cheesecake and press chopped pistachios into it. Place the raspberries on the top. The cheesecake should stand the whole night before serving.