Podstawowy przepis na biszkopty – świetnie sprawdzą się zarówno jako bazy pod ciasta oraz desery jak i w roli czegoś słodkiego do kawy czy herbaty.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.
- 5 jajek
- 135 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Odstawić do lodówki na 20 minut.
Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować rękaw cukierniczy z prosta końcówką.
Żółtka ubijać do powstania piany. Dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Następnie wmieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubić na sztywno białka. Następnie dodawać cukier puder, w trzech partiach. Na koniec wmieszać masę z żółtek. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na przygotowany papier, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami. Piec przez 8 minut. Po zakończenia pieczenia odstawić na 15 minut do wystudzenia.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)