Zaznacz stronę

Document Namein_8

Pizza na orkiszowym cieście z dodatkiem puree z dyni, szpinaku z ricottą i czosnkiem oraz ciecierzycą.

Przygotowanie: 20 minut.

Gotowe do podania: około godziny.

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki typu 00 (plus około 50 g do wyrobienia)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml mleka

Dodatki:

  • szklanka puree z dyni
  • 250 g ricotty
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki papryki gochujang (można zastąpic chilli)
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 200 g ciecierzycy z puszki

Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i
odstawić na 30 minut.

Szpinak sparzyć na patelni i odcisnąć z powstałej wody. Połowę posiekać i dodać do ricotty razem z przyprawami, dobrze wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na blasze i posmarować puree z dyni. Na dynię wyłożyć ricottę, pozostały szpinak i ciecierzycę. Posypać przyprawami. Piec przez 20 minut.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

 

Document Namein_5

 

Document Namein_6

 

Document Namein_7

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)