Pizza na orkiszowym cieście z dodatkiem puree z dyni, szpinaku z ricottą i czosnkiem oraz ciecierzycą.
Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: około godziny.
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki typu 00 (plus około 50 g do wyrobienia)
- 20 g świeżych drożdży
- 2200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 25 ml mleka
Dodatki:
- szklanka puree z dyni
- 250 g ricotty
- opakowanie świeżego szpinaku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki gochujang (można zastąpic chilli)
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 200 g ciecierzycy z puszki
Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i
odstawić na 30 minut.
Szpinak sparzyć na patelni i odcisnąć z powstałej wody. Połowę posiekać i dodać do ricotty razem z przyprawami, dobrze wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na blasze i posmarować puree z dyni. Na dynię wyłożyć ricottę, pozostały szpinak i ciecierzycę. Posypać przyprawami. Piec przez 20 minut.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Wygląda bardzo apetycznie, na pewno jest pyszna;)