Zaznacz stronę

ready_2

Bibimbap – jedna ze sztandarowych potraw kuchni koreańskiej. Jest to bardzo zdrowa i pełna składników odżywczych potrawa składająca się z ryżu, wołowiny i warzyw.

Przygotowanie: 80 minut.

Gotowe do podania: około 2 godziny.

Liczba porcji z przepisu: 4.

Mięso:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z papryki gochujang
  • 1 łyżka sosu sojowego

Warzywa:

  • 2 marchewki
  • 10 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • kilka łyżek soczewicy
  • rukola
  • 1 batat
  • 1 mały burak

Sos:

  • 2 łyżki ostrej papryki gochujang
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Ponadto: 300 g ryżu (można użyć ryżu do sushi, czarnego lub innego ulubionego)

 

Wykonanie:

Marchew praz cukinię pokroić w paski (np. za pomocą obieraczki Julienne). Warzywa podsmażyć na patelni i odstawić.

Batat i burak obrać i podgotować około 10-15 minut. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki również pokroić i podsmażyć.

Mięso wymieszać z pastą z papryki, sosem sojowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso usmażyć na łyżce oleju.

Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać. Ugotować ryż. Danie podawać w głębokiej misce polane sosem. Najlepiej smakuje wymieszane.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

ready

ready_1

ready_2

ready_4

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

 

 

Bibimbap.

Preparation: 80 minutes.

Cooking: about 2 hours.

Servings: 4.

Meat:

  • 400 g minced beef
  • 2 cloves of garlic
  • 2 tbsp gochujang paste (chilli paste)
  • 1 tbsp dark soy sauce

Vegetables:

  • 2 carrots (julliened)
  • 10 mushrooms (sliced)
  • 1 small zucchini (julienned)
  • a few spoons of canned lentil
  • fresh arugula
  • 1 sweet potato (cut into strips)
  • 1 small beetroot (sliced)

Sauce:

  • 2 tbsp gochujang paste (chilli paste)
  • 2tbsp fresh lemon juice
  • 1 tsp sugar
  • 2 tbsp light soy sauce

– 300g boiled rice (black, sushi or your favourite type)

Directions:

Boil the sweet potato for until it’s soft. Then cut it into the stripes. Then boil the beetroot and slice. Then fry the zucchini, mushrooms, carrot, beetroot and sweet potato using the small amount of canola oil. All vegetables should be fried separately.

Mix the minced meat with gochujang paste, soy sauce and minced garlic. Fry until it’s well done.

Mix all the ingredients to make the sauce – it should be well combined and thick.

Serve the dish with boiled rice, meat, vegetables and sauce.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)