Zaznacz stronę

Tort orzechowo bananowy

Bardzo delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i orzechów oraz bananami.

Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

2 szklanki cukru
1 ¾ szklanki mąki
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki naturalnej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

250 g orzechów włoskich
500 g sera mascarpone
3 żółtka
100 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku

100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
100 ml śmietany 30%

3 duże banany.

Wykonanie

Spody:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdy blat piec przez 25-30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem
Orzechy obrać z łupin i zmielić na proszek.
Żółtka z cukrem wpić do głębokiej, żaroodpornej miski i umieścić ją nad parą. Żółtka ubijać dopóki nie będą puszyste i blade. Następnie Wmieszać mascarpone i orzechy, na koniec dodać żelatynę.

Ganache czekoladowy:
Czekoladę wraz ze wszystkimi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.

Składanie ciasta:
Ciasto składać w tortownicy z założoną obręczą. Blaty przekładać pokrojonymi w plasterki bananami i masą orzechową. Wierzch posmarować ganache czekoladowym (nie smarować masą orzechową).

English Version: Banana and walnut chocolate cake.

Preparation: 80 minutes.
All ready: second day.
Servings: 10 pieces.

Ingredients:

Chocolate cake:

 

3/4 cup dark cocoa
2 cups raw sugar
1 ¾cup white flour
2 tsp baking soda
½ tsp baking powder
½ tsp salt
1 cup plain buttermilk
½ cup canola oil
1 tsp vanilla essence
2 eggs
1 cup brewed and chilled coffee

Walnut creme:

250 g walnuts, grounded
500 g mascarpone cheese
3 egg yolks
100 g caster sugar
1 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp boiling water

Chocolate Ganache:

100 g dark chocolate
1 tbsp butter
100 ml  double cream

Moreover: 3 medium bananas

Directions:

Cakes:

Line three 22 cm round baking tins. Preheat the oven to 180C.
In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.
Prepared batter transfer from bowl to pans: 1/3 for each one. Bake for 30 minutes.
Stand the cakes in pans for 10 minutes. Then set aside to chill.
Walnut creme:
Beat the yolks with sugar – it should be pale and fluffy. Then mix in the mascarpone cheese and dissolved gelatin. Lastly add grounded walnuts and mix.
Ganache:
Melt the chocolate with butter and cream. Set aside to chill. Slice the bananas.
Assembling the cake: Place the first cake on the clean baking tin. Spread 1/2 of the walnut cream and bananas. Cover with second layer of the cake – do the same with remaining bananas and walnut creme. Cover with remaining chocolate cake and spread the ganache on the top. The cake should stay in the fridge for at leas 4 hours.

\Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!