Tort orzechowo bananowy
Bardzo delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i orzechów oraz bananami.
Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.
Składniki
2 szklanki cukru
1 ¾ szklanki mąki
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki naturalnej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)
250 g orzechów włoskich
500 g sera mascarpone
3 żółtka
100 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
100 ml śmietany 30%
3 duże banany.
Wykonanie
Spody:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdy blat piec przez 25-30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem
Orzechy obrać z łupin i zmielić na proszek.
Żółtka z cukrem wpić do głębokiej, żaroodpornej miski i umieścić ją nad parą. Żółtka ubijać dopóki nie będą puszyste i blade. Następnie Wmieszać mascarpone i orzechy, na koniec dodać żelatynę.
Ganache czekoladowy:
Czekoladę wraz ze wszystkimi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
Składanie ciasta:
Ciasto składać w tortownicy z założoną obręczą. Blaty przekładać pokrojonymi w plasterki bananami i masą orzechową. Wierzch posmarować ganache czekoladowym (nie smarować masą orzechową).
English Version: Banana and walnut chocolate cake.
Preparation: 80 minutes.
All ready: second day.
Servings: 10 pieces.
Ingredients:
Walnut creme:
250 g walnuts, grounded
500 g mascarpone cheese
3 egg yolks
100 g caster sugar
1 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp boiling water
Chocolate Ganache:
100 g dark chocolate
1 tbsp butter
100 ml double cream
Moreover: 3 medium bananas
Directions:
Cakes:
\Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!
Tort wygląda obłędnie. Czekam na okazję aby go zrobić. 🙂 Fajny layout, choć przepisy łatwiej ogarnąć w starej wersji, ale może to tylko kwestia przyzwyczajenia. Pozdrawiam. 🙂
Bardzo dziękujemy za opinię na temat wyglądu bloga:) Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że przepis sie podobał:)