Zaznacz stronę

Makaron na ostro z batatami

Makaron somen na ostro z wołowiną, batatami, szpinakiem i kapustą kimchi.

Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: około godziny.
Liczba porcji z przepisu: 4 porcje.

Składniki

500 g mielonej wołowiny

2 łyżki pasty z papryki gochujang

3 łyżki sosu sojowego

250 ml bulionu z warzyw

2 łyżki oleju

pół łyżeczki oleju sezamowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 duży batat

2 marchewki

małe opakowanie świeżego szpinaku

300 g makaronu somen (może być inny ulubiony)

kapusta kimchi

 

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie czosnek. Na patelni rozgrzać olej i olej sezamowy, podsmażyć cebulę.

Mięso mielone wymieszać z sosem sojowym i pastą gochujang. Dodać do cebuli i podsmażać około 10 minut.

Batata i marchew obrać, pokroić w paseczki julienne. Dodać do mięsa i smażyć około 10 minut. Dodać rosół i dusić całość około 15-20 minut.

Od liści szpinaku oderwać łodyżki i przepłukać zimną wodą. Sparzyć na gorącej patelni, Następnie odcisnąć z wody i pokroić w większe kawałki. Dodać do mięsa i wymieszać.

Zagotować wrzątek. Makaron somen wrzucić do wrzątku, nie gotować! Trzymać w gorącej wodzie około 5 minut. następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Makaron przełożyć do misek w których będziemy podawać danie. Przed podaniem dania skosztować mięso. Jeżeli jest taka potrzeba dodać więcej sosu sojowego i/lub pasty.

Danie podawać z kapusta kimchi.

 

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!