Makaron na ostro z batatami
Makaron somen na ostro z wołowiną, batatami, szpinakiem i kapustą kimchi.
Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: około godziny.
Liczba porcji z przepisu: 4 porcje.
Składniki
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki pasty z papryki gochujang
3 łyżki sosu sojowego
250 ml bulionu z warzyw
2 łyżki oleju
pół łyżeczki oleju sezamowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 duży batat
2 marchewki
małe opakowanie świeżego szpinaku
300 g makaronu somen (może być inny ulubiony)
kapusta kimchi


Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie czosnek. Na patelni rozgrzać olej i olej sezamowy, podsmażyć cebulę.
Mięso mielone wymieszać z sosem sojowym i pastą gochujang. Dodać do cebuli i podsmażać około 10 minut.
Batata i marchew obrać, pokroić w paseczki julienne. Dodać do mięsa i smażyć około 10 minut. Dodać rosół i dusić całość około 15-20 minut.
Od liści szpinaku oderwać łodyżki i przepłukać zimną wodą. Sparzyć na gorącej patelni, Następnie odcisnąć z wody i pokroić w większe kawałki. Dodać do mięsa i wymieszać.
Zagotować wrzątek. Makaron somen wrzucić do wrzątku, nie gotować! Trzymać w gorącej wodzie około 5 minut. następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Makaron przełożyć do misek w których będziemy podawać danie. Przed podaniem dania skosztować mięso. Jeżeli jest taka potrzeba dodać więcej sosu sojowego i/lub pasty.
Danie podawać z kapusta kimchi.



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!
Świetny sposób na batata, który praktycznie zawsze jest u nas w kuchni 🙂 Pysznie.
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater