Sernik z ajerkoniakiem
Sernik z dodatkiem ajerkoniaku i kremu z białej czekolady.
Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.
Składniki
200 g ciastek owsianych
2 łyżki rozpuszczonego masła
750 g sera białego trzykrotnie zmielonego
100 ml ajerkoniaku
2 żółtka
100 ml śmietany 30%
200 ml śmietany 18%
200 g cukru pudru
250 ml śmietany 36%
200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
150 g białej czekolady
świeże truskawki
Wykonanie
Spód:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Ciastka zmiksować na proszek, dodać zimne masło i dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć ciastkami, dociskając mocno do dna. Włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania sera.
Ser
Ser zmiksować ze obiema śmietanami, alkoholem, żółtkami i cukrem. Kiedy masa będzie gęsta i gładka, przelać ją do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto w tej temperaturze przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 80 minut. Studzić najsampierw w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz.
Krem:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawi do ostygnięcia. Ser zmiksować z czekoladą na gładka masę. Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru. Śmietanę delikatnie wmieszać w ser. Krem przełożyć na całkowicie ostudzony sernik i wstawić do lodówki na cała noc. Podawać z truskawkami.



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!
Wygląda cudnie, zawsze mam tylko dylemat czy można takie ciasto z dodatkiem alkoholu podać dzieciom.
Czy na pewno do masy serowej dodawać śmietanę, czy ma Pani na myśli słodka śmietankę?