Zaznacz stronę

Sernik z ajerkoniakiem

Sernik z dodatkiem ajerkoniaku i kremu z białej czekolady.

Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

 

200 g ciastek owsianych

2 łyżki rozpuszczonego masła

 

 

750 g sera białego trzykrotnie zmielonego

100 ml ajerkoniaku

2 żółtka

100 ml śmietany 30%

200 ml śmietany 18%

200 g cukru pudru

 

 

 

250 ml śmietany 36%

200 g sera białego trzykrotnie zmielonego

150 g białej czekolady

 

 

świeże truskawki

 

Wykonanie

Spód:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Ciastka zmiksować na proszek, dodać zimne masło i dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć ciastkami, dociskając mocno do dna. Włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania sera.

Ser
Ser zmiksować ze obiema śmietanami, alkoholem, żółtkami i cukrem. Kiedy masa będzie gęsta i gładka, przelać ją do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto w tej temperaturze przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 80 minut. Studzić najsampierw w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz.

Krem:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawi do ostygnięcia. Ser zmiksować z czekoladą na gładka masę. Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru.  Śmietanę delikatnie wmieszać w ser. Krem przełożyć na całkowicie ostudzony sernik i wstawić do lodówki na cała noc. Podawać z truskawkami.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!