Zaznacz stronę

Sernik Tiramisu

Sernik na mascarpone i bitej śmietanie z dodatkiem kakao, kawy i biszkoptów. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu – nie wymaga pieczenia.

Przygotowanie: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

500 g sera mascarpone

4 żółtka

2/3 szklanki cukru pudru

dwie łyżki żelatyny rozpuszczona w 100 ml wrzątku, przestudzone ale wciąż płynne

szczypta soli

400 ml śmietany 36%

 

250 g biszkoptów

3 łyżki gorzkiego kakao do wypieków

100 ml espresso

Wykonanie

Masa serowa:
Śmietanę bardzo dobrze schłodzić. Żółtka ubić na parze z cukrem i solą – powinny być jasne i puszyste. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do masy z jajek i mascarpone. Na koniec dodać zimną żelatynę. Krem włożyć na 10-15 minut do lodówki.

Składanie ciast:

Biszkopty namaczać w zimnym espresso i układać na dnie 22 centymetrowej tortownicy. Oprószyć kakao. Na biszkopty wylać połowę masy serowej. Następnie ułożyć na wierzchu kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie i wyłożyć na nie pozostałą masę serową. Wierzch oprószyć kakao. Ciasto powinno stać w lodówce przez całą noc.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!