Tofu Rāmen
Ramen na rosole z dodatkiem grzybów shiitake podawany ze smażonym tofu na ostro, makaronem udon i kapustą kimchi.
Przygotowanie: 60 minut.
Gotowe do podania: około godziny.
Liczba porcji z przepisu: 2 porcje.
Składniki
- 4 szklanki bulionu z warzyw
- 1 szklanka wrzątku
- 4 suszone grzyby shiitake
- garść suszonych glonów wakame
- kilka kawałków glonów dashi konbu
- 2 łyżki pasty miso
- 1 łyżka pasty z chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 małe cebule
- pół łyżeczki oleju sezamowego
- kostka twardego tofu
- 1 łyżka pasty z chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- pół łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 dymka
- kapusta kimchi
- 150 g makaronu udon


Wykonanie
Bulion:
Grzyby shiitake oraz glony zalać wrzątkiem i przykryć. Odstawić na 10-15 minut.
Cebule drobno posiekać. W dwóch średniej wielkości garnkach rozgrzać po łyżce oleju. Delikatnie podsmażyć cebulę. Następnie bulion warzywny przelać po połowie do dwóch garnków i podgrzewać na małym ogniu. Rozlać po połowie do obu garnków wywar z grzybów i glonów. W misce wymieszać pasty miso i chilli, dodać sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny i olej sezamowy. Otrzymaną pastę dodać po połowie do obu garnków. Dodać kapustę kimchi i trochę dymki. Wymieszać, przykryć i podgrzewać około 20 minut. Potem dodać makaron i gotować około 5-7 minut. Na koniec wbić jajka i podgrzewać jeszcze około 3-4 minuty. Danie udekorować grzybami, glonami, kimchi, oraz smażonym tofu.
Tofu:
Tofu pokroić w paski. Olej rozgrzać na patelni. Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszać tak aby utworzyły gładką masę. Zamaczać w niej tofu i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron dopóki na tofu nie utworzy się chrupiąca skórka.



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!