Zaznacz stronę

Sernik karmelowo kawowy

Sernik z solonym karmelem i kawową nutą.
Przygotowanie: 30 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

  200 g herbatników czekoladowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kawy  
  500 g sera białego trzykrotnie zmielonego 200 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% 3 żołtka 3 łyżki cukru 100 ml kawy z ekspresu plus 4 łyżki cukru (syrop kawowy)  
  500 g sera białego trzykrotnie zmielonego 2 żółtka 2 łyżki cukru na karmel: 100 g cukru, 70 ml wody, 100 ml śmietany 30%  
  tabliczka czekolady mlecznej  

Wykonanie

Spód: Ciastka zmielić na proszek. Olej kokosowy roztopić z łyżką kawy. Przestudzić i dodać do ciastek. Całość dokładnie wymieszać i przenieść do tortownicy o średnicy 23 cm. Ciastka docisnąć do dna a formę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania pozostałych warstw ciasta.
Sernik kawowy: Kawę gotować z cukrem na syrop przez 5-10 minut, pozostawić do ostygnięcia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać 100 ml śmietany (lekko ciepłej) i dobrze wymieszać. Żółtka ubić z cukrem do uzyskania bladej i puszystej masy. Wszystkie składniki zmiksować z serem do uzyskania gładkiej masy.
Sernik karmelowy: Na żeliwną patelnię wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać dopóki cukier nie będzie dobrze rozpuszczony. Karmelu nie wolno mieszać łyżką, można jedynie potrząsnąć patelnią aby dobrze się rozprowadził. Kiedy karmel będzie mieć ciemnozłoty kolor należy powoli wlać śmietankę (wcześniej podgrzaną z połową łyżeczki soli) i bardzo energicznie mieszać do uzyskania karmelowej masy. Karmel zdjąć z patelni i zostawić do przestygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na gładką i puszystą masę. Zmiksować z serem i ostudzonym karmelem. Piekarnik rozgrzać do 180C. Na schłodzony spód wylać masę kawową, następnie karmelową. Piec przez 20 minut w 180C, następnie przez 90 minut w 160. Sernik studzić w piekarniku, następnie powinien leżeć całą noc w lodówce. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:) Smacznego!!