Burgery z tofu i hummusem z buraka
Wegetariańskie burgery z dodatkiem hummusu z pieczonych buraków, smażonego tofu i roszponki.
Przygotowanie: 60 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Liczba porcji z przepisu: 4 burgery.
Składniki
2 duże buraki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
2 puszki ciecierzycy
1/4 szklanki oliwy
zimna woda
4 łyżki pasty tahini
sól, pieprz, kolendra do smaku
kostka twardego tofu
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżki pasty gochujang ( zastąpić można pieprzem cayenne i ostrą papryką)
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego przeciśniętego przez praskę
roszponka
awokado


Wykonanie
Hummus:
Buraki zapakować w folię razem z oliwą, Piec przez 30 minut w 220 stopniach, Pozostawić do ostygnięcia.
W blenderze umieścić czosnek, sok z cytryny, oliwę i ciecierzycę. Miksować do uzyskania całkowicie gładkiej masy. . Potem dodawać po łyżce wody, dopóki konsystencja nie będzie zadowalająca ( zwykle 2-3 łyżki stołowe), Następnie wmieszać 4 łyżki pasty tahini, Spróbować i dodać soli, pieprzu oraz kolendry wedle uznania. Na koniec dodać ostudzone buraki i zblendować do uzyskania gładkiej masy.
Tofu:
Tofu pokroić w paski. Wszystkie przyprawy oraz sos dobrze wymieszać. Pokrojone tofu włożyć do miski z przygotowanym sosem i zafoliować. Powinno stać minimum 40 minut, można też marynować całą noc przed przygotowaniem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać tofu z obu stron.
Bułki rozkroić posmarować hummusem, dodać tofu, pokrojone awokado i roszponkę. Podawać na ciepło lub zimno.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!
wspaniałe burgery. pozdrawiam ciepło!