Zaznacz stronę

Burgery z tofu i hummusem z buraka

Wegetariańskie burgery z dodatkiem hummusu z pieczonych buraków, smażonego tofu i roszponki.

Przygotowanie: 60 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Liczba porcji z przepisu: 4 burgery.

Składniki

 

 

przepis na bułki można znaleźć tutaj.

 

 

2 duże buraki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy

2 duże ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
2 puszki ciecierzycy
1/4 szklanki oliwy
zimna woda
4 łyżki pasty tahini
sól, pieprz, kolendra do smaku

 

 

 

 

kostka twardego tofu
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżki pasty gochujang ( zastąpić można pieprzem cayenne i ostrą papryką)
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego przeciśniętego przez praskę

 

 

 

roszponka

awokado

 

 

Wykonanie

Hummus:
Buraki zapakować w folię razem z oliwą, Piec przez 30 minut w 220 stopniach, Pozostawić do ostygnięcia.

W blenderze umieścić czosnek, sok z cytryny, oliwę i ciecierzycę. Miksować do uzyskania całkowicie gładkiej masy. . Potem dodawać po łyżce wody, dopóki konsystencja nie będzie zadowalająca ( zwykle 2-3 łyżki stołowe), Następnie wmieszać 4 łyżki pasty tahini, Spróbować i dodać soli, pieprzu oraz kolendry wedle uznania. Na koniec dodać ostudzone buraki i zblendować do uzyskania gładkiej masy.

Tofu:
Tofu pokroić w paski. Wszystkie przyprawy oraz sos dobrze wymieszać. Pokrojone tofu włożyć do miski z przygotowanym sosem i zafoliować. Powinno stać minimum 40 minut, można też marynować całą noc przed przygotowaniem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać tofu z obu stron.

Bułki rozkroić posmarować hummusem, dodać tofu, pokrojone awokado i roszponkę. Podawać na ciepło lub zimno.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!