Zaznacz stronę

Tarta z porzeczkami, bezą i agrestem

Sielskie popołudnia na wsi pobudzają apetyt. Dosłownie na krzakach rosną pomysł na nowe przepisy. I tak oto powstała ta tarta. Bardzo szybka w przygotowaniu przy minimalnym nakładzie pracy, no może nie licząc czasu poświęconego na zbieranie owoców. Ale uwierzcie mi – dla smaku tej tarty warto się poświęcić.

Przygotowanie: 120 minut.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

110 gram masła
180 gram mąki pszennej
20 gram migdałów
1 żółtko
trzy łyżki cukru pudru
szczypta soli

250 gram porzeczki czerwonej
250 gram agrestu
50 gram czarnej porzeczki
150 gram cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 białka
150 gram cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Wykonanie

Spód:
Wszystkie składniki umieścić w misce, pokroić masło i wyrobić ciasto. Wylepić formę na tarte ciastem i schłodzić przez 30 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i wypiekać przez 15 minut.

Wypełnienie:
Owoce umyć, osuszyć, usunąć szypułki i listki. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przełożyć na wypieczony spód. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Beza:
W trakcie kiedy pieką się owoce przygotować bezę. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder wraz z mąką ziemniaczaną. Ubijać jeszcze przez chwile do momentu aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Przełożyć na owocowy spód. Piec około 30 minut. Przez pierwsze 5 – 10 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następne 20 – 25 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w otwartym piekarniku, beza w tym czasie odpocznie.

Tarta znika bardzo szybko, wiec pilnujcie swojego kawałka
Smacznego!!