Zaznacz stronę

Torcik borówkowo-truskawkowy

Idealna propozycja na lato i sezon borówkowy.Torcik na cienkim i delikatnym biszkopcie z dodatkiem kremowej masy borówkowo-truskawkowej.

Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko i 4 białka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 200 g borówek
  • ½ szklanki cukru pudry
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • słoiczek dżemu borówkowego
  • borówki do dekoracji

Wykonanie

Spody:
Dno tortownicy o średnicy 18 cm oraz dużej blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. w drugiej misce ubić na jasną, puszysta masę całe jajko, olej, cukier oraz mleko.

Schłodzone białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Mąkę z proszkiem wymieszać z masą z jajek i oleju. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

1/3 masy wylać na dno tortownicy, resztę na blachę. Ciasta piec przez 10 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Masa
Truskawki oraz połowę borówek wrzucić na patelnię i podgrzewać 15 minut. Następnie dodać żelatynę oraz masło, pozostawić do ostygnięcia.

Żółtka ubić z cukrem na jasna i puszysta masę.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie delikatnie wmieszać mascarpone oraz masę jajeczną. Na sam koniec dodać masę owocową, przeciskając uprzednio przez sitko tak aby żadne pestki nie dostały się do masy. Pozostałość z sitka odłożyc na talerzyk. Masę włożyć do lodówki aby stężała.

Składanie ciasta:

W zamkniętej tortownicy na dnie ułożyć upieczone spód. Następnie z ciasta z blachy wyciąć dwa paski wysokości brzegów tortownicy i ułożyć je po bokach.

Na spodzie rozsmarować dżem owocowy, następnie wylać schłodzoną masę. Wierzch ozdobić pozostawionymi wcześniej owocami.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!