Zaznacz stronę

Chińskie pierożki Jiaozi z mięsem i szpinakiem

Łatwe do przygotowania pierożki Jaozi, jednakże zajmujące trochę czasu. Niemniej jednak, smak potrawy wynagradza chwile poświęcone na przygotowanie. W poniższym przepisie użyłyśmy farszu z dodatkiem mięsa, ale śmiało można eksperymentować, przygotowując różne warianty wypełnienia. Pierożki fantastycznie smakują w zestawie z gorącym bulionem mięsnym, lub warzywnym.

Przygotowanie: 120 minut.
Gotowe do podania: od razu.
Liczba pierożków z przepisu: około 30.

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka wrzącej wody

500g mięsa mielonego z indyka
150g szpinaku mrożonego
1 pęczek dymki
4 cebule
2 ząbki czosnku
4 centymetrowy kawałek imbiru
łyżeczka oleju sezamowego
1 jajko
przyprawy:
sos sojowy
olej sezamowy
papryka ostra
sól

Wykonanie

Ciasto
Mąkę zalać wrzątkiem i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Ciasto powinno być delikatne i elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części i uformować rolki o średnicy około 4 centymetrów. Każdą z części ciasta zafoliować i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Farsz
W trakcie kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie do pierożków.
Cebule, czosnek, imbir i dymkę posiekać. Czosnek podsmażyć na oleju sezamowym a na następnie dodać szpinak. Do tak przygotowanego szpinaku dodać surowe mięso, cebulę, imbir, bułkę, jajko oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Pierożki
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pociąć oba wałki na 3 centymetrowe paski. Następnie rozwałkować i oprószyć mąką. Okrągłe placki wypełnić przygotowanym uprzednio farszem. Boki ciasta skleić i uformować pierożki. Następnie sklejone pierożki położyć na sitku. Sitko umieścić na garnku z wrzątkiem i położyć na małym gazie. Dno sitka nie powinno dotykać wody. Pierożki przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Podawać z sosem sojowym. Pierożki można po ugotowaniu podsmażyć na odrobinie oleju, wtedy będą miały chrupiącą skórkę.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!