Zaznacz stronę

Tarta z dynią, mascarpone i bezą

Delikatna, kremowa tarta dyniowa, z nutą cynamonu, pokryta chmurką z bezy. Obecnie dynia, która króluje w każdej kuchni, zawitała także i do nas 🙂 I na fali dyniowego szaleństwa przygotowałyśmy prosty przepis na jesienną tarte. A to nie koniec- wkrótce kolejne sezonowe przepisy!

Przygotowanie: 110 minut
Gotowe do podania: po 60 minutach
Liczba porcji z przepisu: 12 kawałków

Składniki

szklanka mąki
szczypta soli
pół szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
2 żółtka

1 dynia hokkaido o masie około 400 gram
1 opakowanie mascarpone
4 łyżki śmietanki 32%
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 pomarańcz
pół cytryny
2 jajka
2 łyżki masła

4 białka
szczypta soli
szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce do dekoracji
Gorzka czekolada do polania

Wykonanie

Kruchy spód:
Przygotować formę na tartę o średnicy 27/28 cm.
Wszystkie składniki umieścić w misce, na końcu dodać schłodzone masło i pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść ciasto przy jak najmniejszej ilości ruchów. Osobiście od razu wolę wyłożyć formę do pieczenia ciastem, a następnie całą blachę umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Można również najpierw owinięte folią spożywczą ciasto umieścić w lodówce, a dopiero potem wyłożyć na formę. Nie zapomnijcie o nakłuciu ciasta widelcem 🙂
Po ochłodzeniu ciasta w lodówce, wypiec spód w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Wypełnienie:
Dynię można przygotować na dwa sposoby: albo upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do miękkości dyni), po uprzednim umyciu i wydrążeniu miąższu i pestek. Lub można podsmażyć dynie na patelni- my wybrałyśmy ten sposób.
Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynie należy wrzucić na rozgrzane masło. Dodać starą skórkę z pomarańczy, pokrojoną pomarańcz, sok z połówki cytryny, cynamon, przyprawę do piernika oraz cukier i dusić przez około 20 minut (do miękkości dyni). Co jakiś czas można wlać na patelnie kilka łyżek wody. Nie zapominajcie o mieszaniu 🙂 Po tym czasie, pozostawić dynie do ostygnięcia. W międzyczasie zmiksować mascarpone ze śmietanką i jajkami, oraz mąką. Gdy dynia ostygnie, zmiksować na gładkie puree. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.
Wylać wypełnienie na podpieczony spód i piec w 180 stopniach przez 20 minut (do czasu aż wierzch tarty będzie ścięty).

Beza:
Po 15 minutach wypiekania tarty (lub kiedy zauważymy, że wypełnienie tary zaczyna się zapiekać), można zacząć przygotowywać bezę. Schłodzone białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, a na samym końcu łyżkę mąki ziemniaczanej. Pięknie błyszczącą się bezę wylać na podpieczoną tartę. Przez pierwsze 5 minut piec w temperaturze 180 stopni, a kolejne 25 w temperaturze 150 stopni wraz z termoobiegiem. Wypełnienie w tym czasie dopiecze się, a beza wyschnie.

Dodatki:
Po upieczeniu tarty, studzić ją w piekarniku z otwartymi drzwiami, a następnie na kratce przez około 1 godzinę. Po wystygnięciu, w kąpieli wodnej można rozpuścić gorzką czekoladę, i polać nią tartę. Całość ozdobiłyśmy truskawkami, które o dziwo są jeszcze dostępne w niektórych lokalnych sklepikach 🙂

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!