Zaznacz stronę

Dyniowe scones

Pyszna i prosta w przygotowaniu propozycja na orkiszowe scones, z dodatkiem dyni i słodkich daktyli. Doskonałe o każdej porze dnia. Ja zjadam praktycznie wszystkie zaraz po upieczeniu 😉 ale polecam również serwować ze słodkim smarowidłami 🙂

Przygotowanie: 15 minut
Gotowe do podania: po 50 minutach
Liczba porcji z przepisu: 8 bułeczek

Składniki

300 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g zimnego masła
1 jajko
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
150 g dyni startej na tarle (typ Hokkaido)
10 daktyli
2-4 łyżki pestek dyni

Wykonanie

Wszystkie suche składniki wymieszać z dużej misce. Następnie dodać twarde i pokrojone w kostkę masło, wyrabiać do połączenia składników. Potem zmieszać roztrzepane jajko, startą dynię, jogurt, posiekane daktyle i pestki dyni. Ciasto powinno być zwarte i przypominać w strukturze kruche.
Piekarnik nagrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na papier, uformować koło o średnicy mniej więcej 8 cm i pociąć całość na trójkąty. Ułożyć na blasze, zachowując pomiędzy bułeczkami kilka centymetrów odległości. Piec 15-20 minut, aż do lekkiego zarumienienia się spodów bułeczek.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania 🙂
Smacznego!