Sernik lawendowy z białą czekoladą


Rzadko wykorzystywana lawenda w kuchni, tym razem znalazła zastosowanie w niecodziennym połączeniu, wraz z twarogiem i białą czekoladą. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Lekką goryczkę zaparzonej lawendy, przełamuje słodycz białej czekolady. Prostota i elegancja w jednym 🙂
Przygotowanie: 90 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków
Składniki
250g twardych herbatników
80g masła
pół łyżeczki suszonej lawendy
2 łyżki adwokatu (można pominąć)
600g twarogu półtłustego
250g mascarpone
100g białej czekolady
200ml śmietanki 36%
170g cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki suszonej lawendy
2 łyżki suszonej lawendy zaparzone w 100ml wody
100g białej czekolady
50ml śmietanki 36%
2 łyżki adwokatu (można pominąć)




Wykonanie
Spód:
Przygotować tortownicę o średnicy 24cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować, dodać do nich roztopione masło i adwokat. Całość wymieszać i przesypać na przygotowaną blachę. Ciasteczkowy spód docisnąć równomiernie na całej powierzchni i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa
Wszystkie składniki odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Z dwóch łyżek zaparzyć lawendę, w połowie szklani wody. Białą czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie zmielić twaróg. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki oprócz zaparzonej i suszonej lawendy, i zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać zaparzoną lawendę, oraz wsypać suszoną lawendę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Całość przelać na wcześniej przygotowany, ciasteczkowy spód. Piec 180 stopniach przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejne 50 minut*. Po upieczeniu studzić sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
*Sernik w danym przepisie pieczony był w parze wodnej. Mianowicie, na niższej półce umieściłam naczynie żaroodporne wraz z wodą.
Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji i na koniec połączyć z adwokatem. Schłodzony sernik oblać kremem czekoladowym, i pozostawić ciasto w lodówce, aż do całkowitego zastygnięcia czekolady.



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania 🙂
Smacznego!
Wow! Taki piękny, że nie miałabym serca go pokroić! Rysunek polewy na boku ciasta wygląda bardzo smakowicie.
Dzięki !:)
własnie zamierzam taki zrobić,mam nadzieję, że wszystko się uda!
Właśnie piekę! Dałam ciut mniej lawendy bo sernika mają jeść dzieci i trochę mniej cukru. Mam nadzieję, że i tak będzie pycha!
Jak tylko kupiłam lawendę wiedziałam , że musi powstać sernik. Dzięki za przepis!
Czy można użyć twaróg na sernik z wiaderka ? 😉
Ja taki właśnie używam. Piekłam już parę razy i za każdym wychodzi super ?
A jaki adwokat, proszę o wskazanie. ?
Dziękuję.
Czy można użyć sera mielonego już z wiaderka 1kg i wtedy pominąć mascarpone? Proszę o odpowiedź. 🙂
Pewnie można, ale dzięki mascarpone jest niesamowicie kremowy, rozpływa się wręcz w ustach! Naprawdę niepowtarzalny smak ?
Jaki rozmiar blaszki? Ciasto wyszło bardzo płaskie a polewy nie starczyło…
Najlepsze wychodzi w tortownicy f22 cm. Można troszkę większą i też jest ok ?
Co robimy z lawendą ze spodu?
Jeśli chodzi o tą lawendę z parzenia, to przecedzić i fusy wyrzucić. Chyba, że ktoś potrafi coś fajnego wymyślić ?
Mój ulubiony ? najlepszy sernik jaki jadłam ?