Zaznacz stronę

Sernik lawendowy z białą czekoladą

Rzadko wykorzystywana lawenda w kuchni, tym razem znalazła zastosowanie w niecodziennym połączeniu, wraz z twarogiem i białą czekoladą. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Lekką goryczkę zaparzonej lawendy, przełamuje słodycz białej czekolady. Prostota i elegancja w jednym 🙂

Przygotowanie: 90 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków

Składniki

250g twardych herbatników
80g masła
pół łyżeczki suszonej lawendy
2 łyżki adwokatu (można pominąć)

600g twarogu półtłustego
250g mascarpone
100g białej czekolady
200ml śmietanki 36%
170g cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki suszonej lawendy
2 łyżki suszonej lawendy zaparzone w 100ml wody

100g białej czekolady
50ml śmietanki 36%
2 łyżki adwokatu (można pominąć)

Wykonanie

Spód:

Przygotować tortownicę o średnicy 24cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować, dodać do nich roztopione masło i adwokat. Całość wymieszać i przesypać na przygotowaną blachę. Ciasteczkowy spód docisnąć równomiernie na całej powierzchni i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa

Wszystkie składniki odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Z dwóch łyżek zaparzyć lawendę, w połowie szklani wody. Białą czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie zmielić twaróg. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki oprócz zaparzonej i suszonej lawendy, i zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać zaparzoną lawendę, oraz wsypać suszoną lawendę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Całość przelać na wcześniej przygotowany, ciasteczkowy spód. Piec 180 stopniach przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejne 50 minut*. Po upieczeniu studzić sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.

*Sernik w danym przepisie pieczony był w parze wodnej. Mianowicie, na niższej półce umieściłam naczynie żaroodporne wraz z wodą.

Krem czekoladowy:

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji i na koniec połączyć z adwokatem. Schłodzony sernik oblać kremem czekoladowym, i pozostawić ciasto w lodówce, aż do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania 🙂
Smacznego!