Zaznacz stronę

Sernik czekoladowy z malinami

Nie wyobrażam sobie zimy bez czekolady, karmelu, orzechów. Zawinięta w koc, umilam sobie chłodne wieczory rozgrzewającymi napojami i pysznymi wypiekami.
Wracając w Nowym Roku ze świeżymi przepisami, na pierwszy rzut poszła oczywiście czekolada! I to w niebanalnym towarzystwie, bo z dodatkiem mrożonych malin. Każdy kęs rozpływa się ustach, doprowadzając kubki smakowe do szaleństwa. Z takim deserem, jestem w stanie przetrwać najbardziej srogą zimę 🙂

Przygotowanie: 125 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień
Liczba porcji z przepisu: 8 kawałków

Składniki

200 g solonych krakersów
2 łyżki masła

400 g serka mascarpone
400 g naturalnego serka President
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 całe jajko
100 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
mrożone maliny

50 g gorzkiej czekolady
maliny do dekoracji

Wykonanie

Spód:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Krakersy zmiksować na piasek za pomocą blendera. Dodać roztopione masło i wymieszać. Krakersowy spód przenieść na blaszkę, wyrównać i docisnąć. Pozostawić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
W dużej misce umieszczonej na garnkiem z gotującą się wodą, ubić żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać gorzką czekoladę i mieszać nad parą do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następne delikatnie wlać śmietankę 30% i wymieszać do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Zdjąć miskę z kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
W drugiej misce wymieszać sery, do uzyskania gładkiej konsystencji, wraz z jednym jajkiem i łyżką kakao. Można sobie pomóc używając blendera, i bardzo krótko zmiksować wszystkie składniki. Do masy serowej wlać czekoladowy mus, i delikatnie wymieszać. Całość przelać do tortownicy. Do tak przygotowanej masy, powciskać mrożone maliny. Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, a następnie w temperaturze 150 stopni przez 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie pozwolić sernikowi odpocząć w lodówce, najlepiej przez całą noc.

*Ja piekłam sernik z blaszką wypełnioną wodą, umieszczoną poniżej. Można także owinąć szczelnie tortownicę folią aluminiową, i umieścić ją w większej blaszce, lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.

Dekoracja:
Według uznania, można gotowy sernik ozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i mrożonymi malinami, lub też dowolnie wybranymi, innymi produktami 🙂 Różnym dekoracjom niech nie będzie końca 🙂

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania 🙂
Smacznego!