Zaznacz stronę

Tort z gruszką i granatem

Wyraź uczucia czynami, i podaruj bliskiej Ci osobie słodki prezent 🙂 Bardzo łatwy w przygotowaniu i możliwy do modyfikowania w wielu opcjach smakowych, tort z gruszką i granatem.
Ja od rana krzątam się w kuchni i przygotowuje słodkie podarunki dla rodziny, przyjaciół, partnera. Wiem, że drobnym gestem umilę im dzisiejszy dzień 🙂
Dużo miłości dla Was ❤

Przygotowanie: ❤90 minut
Gotowe do podania: ❤po 4 godzinach
Liczba porcji z przepisu: ❤10 kawałków

Składniki

❤6 jajek
❤1 szklanka cukru
❤1 szklanka mąki pszennej
❤2 łyżeczki proszku do pieczenia

❤4 gruszki
❤50g masła
❤pół łyżeczki cynamonu

❤400ml śmietany 32%
❤pół szklanki cukru pudru
❤400g mascarpone

❤granat
❤płatki migdałów

Wykonanie

Biszkopt ❤
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdy blat piec przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Gruszki❤
Gruszki pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać gruszki oraz cynamon. Podsmażyć owoce, pilnując aby nie stały się zbyt miękkie. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem❤
Śmietankę ubić na puszysty krem, dodać cukier puder oraz mascarpone. Pozostawić w lodówce do schłodzenia.

Składanie ciasta❤
Biszkoptowy blat posypać granatem, wyłożyć krem, następnie gruszki i raz jeszcze krem. Czynność powtórzyć tak samo, przy drugiej warstwie. Wierzch obsypać granatem oraz płatkami migdałów. Pozostawić w lodówce na około 4 godziny, do czasu aż ciasto zastygnie.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania 🙂
Smacznego!