Zaznacz stronę

Tort matcha z czerwoną fasolą

Torcik na czekoladowym spodzie z dwoma musami: śmietanowym z dodatkiem czerwonej fasoli adzuki i z dodatkiem zielonej herbaty oraz białej czekolady. Wierzch pokrywa galaretka o instnsywnym smaku zielonej herbaty – nieco cierpka przełamuje słodycz całego ciasta.

Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

 

  • 200 g ciastek czekoladowych
  • 30 g masła

 

  • 100 g fasoli adzuki
  • 300 ml wody
  • 100 g cukru
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml wrzątku
  • 100 ml śmietanki 40%
  • 15 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 180 g białej czekolady
  • 10g zielonej herbaty
  • 40 ml wrzątku
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

Spód:
Ciastka zmiksować w blenderze ( lub rozbić na miazgę za pomoca moździerza). Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. ZImne masło zmieszać z ciastkami i wysypać na tortownicę o średnicy 20 cm. CIastka docsnąć mocno do spodu i włozyć do zamrażalnika do zastygnięcia.

Mus z adzuki:

Aby fasola adzuki była odpowiednio miękka należy ją namoczyć 24 godziny wcześniej przed przygotowaniem ciasta. Fasolę wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na całą noc. Tak przygotowaną fasolę należy odcedzić i wlać świerzą wodę. Fasolę należy gotować około półtorej godziny, do miękkości. Kiedy fasola będzie już miękka należy ja odcedzić i przełożyć na patelnię. Następnie patelnię postawić na gazie, dodać cukier i gotować około 10 minut. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Zelatynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać żelatynę i całkowicie wystudzoną fasolę. Mus przełożyć do wcześniej przygotowanej blachy z ciasteczkami. Włożyc do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.

 

Mus z herbaty:
Zmietane delikatnie podgrzać i wrzucić do niej czekoladę. Mieszać do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie wmieszać zielona herbatę oraz żelatynę. Mus przelać na uprzednio przygotowaną masę z adzuki i włożyć do lodówki do zastygnięcia (na około 2-3 godziny).

Galaretka z herbaty:
W miseczce umieścić wrzątek, dodac cukier oraz matchę i mieszac bardzo energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wmieszać żelatynę. Tak przygotowaną galaretkę włożyć na 5-10 minut do lodówki do stężenia. Następnie polać galaretką wierzch ciasta.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!