
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami. Babeczki na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem malin oraz czereśni i bitej śmietany.
Przygotowanie: 80 minut.
Składniki
Kruche ciasto:
-
350 g mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
-
4 łyżki cukru pudru
-
225 g masła w temperaturze pokojowej
-
2 żółtka
Owoce:
- 100 g malin
- 100 g czereśni
- 3 łyżki cukru
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany 36%
- łyżka cukru
Dodatkowo: owoce do dekoracji.


Wykonanie
Kruche ciasto:
Wszystkie suche składniki przesiać do dużej miski. Dodać żółtka i masło, wyrabiać do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i przykładając wierzchem foremki do ciasta wycinać kółka. Foremki wysmarować maslemi wysypać odrobiną cukru pudru. Kawałki ciasta wkładać do foremek i używając kawałka papieru do pieczenia dociskać do spodu i boków. Spód podziurkować widelcem i przykryć kawałkami papieru do pieczenia. Na papier wysypać odrobinę suchego ryżu lub kaszy. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 10 minut z obciążeniem i 5 bez obciążenia. Odstawić do ostygnięcia.
Owoce:
Wypestkowane wiśnie i maliny wrzucić na patelnię i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż zgęstnieją. Odtsawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Składanie ciasta:
Do kruchego ciasta włożuć łyżeczkę masy owocowej i za pomoca rękawa ozdobić śmietaną. Można udekorować świerzymi owocami.


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!