Zaznacz stronę

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami.

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami.  Babeczki na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem malin oraz czereśni i bitej śmietany.

Przygotowanie: 80 minut.

Składniki

 

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka

Owoce:

  • 100 g malin
  • 100 g czereśni
  • 3 łyżki cukru

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany 36%
  • łyżka cukru

Dodatkowo: owoce do dekoracji.

Wykonanie

Kruche ciasto:
Wszystkie suche składniki przesiać do dużej miski. Dodać żółtka i masło, wyrabiać do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i przykładając wierzchem foremki do ciasta wycinać kółka. Foremki wysmarować maslemi wysypać odrobiną cukru pudru. Kawałki ciasta wkładać do foremek i używając kawałka papieru do pieczenia dociskać do spodu i boków. Spód podziurkować widelcem i przykryć kawałkami papieru do pieczenia. Na papier wysypać odrobinę suchego ryżu lub kaszy. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 10 minut z obciążeniem i 5 bez obciążenia. Odstawić do ostygnięcia.

 

Owoce:
Wypestkowane wiśnie i maliny wrzucić na patelnię i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż zgęstnieją. Odtsawić do całkowitego ostygnięcia.

Śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Składanie ciasta:
Do kruchego ciasta włożuć łyżeczkę masy owocowej i za pomoca rękawa ozdobić śmietaną. Można udekorować świerzymi owocami.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!