Zaznacz stronę

Ciasta

Sernik imbirowy z gruszką

Nie sposób opisać bogactwa smaków, jakie kryje ten niepozorny wypiek. Niby sernik, nic wielkiego- a jednak 🙂 Na słodki spód, przygotowany z daktyli, wlałam masę serową, w której to kryją się soczyste kawałki podsmażonej gruszki oraz świeży, tarty imbir. Całość oblałam...

Cynamonowe rollsy z czekoladą

Wegańskie cynamonowe rollsy z czekoladą Zapach cynamonu unosi się w całym mieszkaniu. Karolina zakasała rękawy i przygotowała przepyszne bułeczki na śniadanie. I to nie byle jakie, bo w wersji wegańskiej! Był plan aby zostawić kilka na następny dzień, ale przy moim...

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami Nie wyobrażam sobie zimy bez czekolady, karmelu, orzechów. Zawinięta w koc, umilam sobie chłodne wieczory rozgrzewającymi napojami i pysznymi wypiekami. Wracając w Nowym Roku ze świeżymi przepisami, na pierwszy rzut poszła oczywiście...

Beza z solonym karmelem i kremem

Beza z solonym karmelem i bezą Wielokrotnie chciałam zabrać się za przygotowanie bezy. Zawsze jednak coś mnie powstrzymywało, lub po prostu bałam się, że beza może się nie udać, i rezygnowałam w przedbiegach. Aż do dzisiaj! Pierwsze podejście i udało się 🙂 Przyznam,...

Sernik lawendowy z białą czekoladą

Sernik lawendowy z białą czekoladą Rzadko wykorzystywana lawenda w kuchni, tym razem znalazła zastosowanie w niecodziennym połączeniu, wraz z twarogiem i białą czekoladą. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Lekką goryczkę...

Dyniowe scones

Dyniowe scones Pyszna i prosta w przygotowaniu propozycja na orkiszowe scones, z dodatkiem dyni i słodkich daktyli. Doskonałe o każdej porze dnia. Ja zjadam praktycznie wszystkie zaraz po upieczeniu 😉 ale polecam również serwować ze słodkim smarowidłami 🙂 facebook...

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie czekoladowe – z dodatkiem orzechów, niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wnętrze ciasta dosłownie rozpływa się w ustach. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: 2 godziny. Liczba porcji z przepisu: 10...

Jesienna krucha tarta z dynią, mascarpone i bezą

Tarta z dynią, mascarpone i bezą Delikatna, kremowa tarta dyniowa, z nutą cynamonu, pokryta chmurką z bezy. Obecnie dynia, która króluje w każdej kuchni, zawitała także i do nas 🙂 I na fali dyniowego szaleństwa przygotowałyśmy prosty przepis na jesienną tarte. A to...

Brownie

Brownie Czekolada, mam do niej ogromną słabość. Najlepiej gorzka, z jak największą zawartością kakao. I takie właśnie jest nasze brownie: wyraziste w smaku, lekko gorzkawe, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i ciężkie, z lekko chrupiącą skórką. Po prostu doskonałe!...

Placek z morelami

Kilka dni temu upiekłam pie’a z wiśniami i rozmarynem, i od tego momentu codziennie dogadzam domownikom nowym wypiekiem. Wykorzystałam już śliwki z dodatkiem mięty i cynamonu, dynię z pomarańczą, oraz borówki z malinami. A dziś przyszła pora na morele. Przepis jej...

Tarta z porzeczkami, bezą i agrestem

Sielskie popołudnia na wsi pobudzają apetyt. Dosłownie na krzakach rosną pomysł na nowe przepisy. I tak oto powstała ta tarta. Bardzo szybka w przygotowaniu przy minimalnym nakładzie pracy, no może nie licząc czasu poświęconego na zbieranie owoców. Ale uwierzcie mi –...

Sernik karmelowo kawowy

Sernik z solonym karmelem i kawową nutą. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 30 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków. Składniki SpódSernik kawowy Sernik karmelowy Dodatkowo   200 g herbatników czekoladowych 3...

Sernik z ajerkoniakiem

Sernik z dodatkiem ajerkoniaku i kremu z białej czekolady. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków. Składniki SpódSernik Krem Dodatkowo   200 g ciastek owsianych 2 łyżki...

Sernik Tiramisu

Sernik na mascarpone i bitej śmietanie z dodatkiem kakao, kawy i biszkoptów. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu – nie wymaga pieczenia. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 30 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10...

Batoniki dyniowo orzechowe

Proste ciasto dyniowe na orzechowo daktylowym spodzie. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: około godziny. Spód: 200 g ulubionych orzechów 50 g płatków owsianych żytnich 50 g daktyli 2 łyżki płynnego oleju kokosowego szczypta soli Dynia: 500 g puree z dyni typu...

Biszkopty.

  Podstawowy przepis na biszkopty – świetnie sprawdzą się zarówno jako bazy pod ciasta oraz desery jak i w roli czegoś słodkiego do kawy czy herbaty. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 10 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. 5 jajek 135 g cukru 120 g mąki...

Ciasto dyniowo daktylowe

Bardzo oryginalne i bogate w smaku ciasto. Czekoladowy spód zrobiony z migdałów, daktyli oraz oleju kokosowego jest bardzo delikatny i miękki. Wierzch to masa dyniowa z dodatkiem daktyli i przypraw korzennych. Bardzo udane otwarcie sezonu dyniowego:) Przygotowanie: 40...

Ricotta e pere

Tort na bezie z orzechów laskowych wypełniony musem z ricotty oraz gruszkami w syropie. Przygotowanie: 80 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień.   Beza : 160 g orzechów laskowych 3/4 szklanki cukru 4 duże białka szczypta soli 1/2 szklanki...

Sernik SoNo.

Bardzo delikatny i kremowy sernik na czekoladowym spodzie z dodatkiem pistacji oraz malin. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień.   Spód: 200 g ciastek czekoladowych 80 g masła 100 g pistacji bez skorupek   Sernik:...

Tort borówkowy.

  Tort borówkowy na bazie bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem francuskich różowych biszkoptów. Wbrew pozorom ciasto nie jest, aż tak trudne w wykonaniu. Biszkopty są bardzo proste i robi się je dość, szybko. Podobnie wypełnienie z bitej śmietany, borówek i...

Francuskie biszkopty.

Różowe biszkopty, idealne do wina musującego lub dekoracji deserów. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 15 minut. Gotowe do podania: około godziny. 2 jajka 100 g cukru pudru 90 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel...

Pikantne ciasto z gruszkami i czekoladą

Wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem papryki gochujang i gruszek gotowanych w syropie. Przygotowanie: 60 minut. Gotowe do podania: około półtorej godziny. Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.   Ciasto 130 g masła 120 g mąki pszennej 50 g kakao 150 g cukru 3...

Ciasto z zielonej herbaty z truskawkami.

Delikatny biszkopt ze sproszkowanej herbaty matcha przekładany kremem jogurtowo czekoladowym i truskawkami. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 15 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków. Ciasto 4 jajka ( białka oddzielone od...

Ciasto ucierane matcha.

Klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 50 minut. Gotowe do podania: około 1,5 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. 3 jajka 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150...

Sernik cytrynowy z bezą.

Sernik na biszkoptach z lemon curd i chrupiącą bezą. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 80 minut Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków. Spód: 350 g biszkoptów 70 g masła Lemon curd: 3 cytryny 2 żółtka 2 jajka 200 g cukru pudru 1 łyżka...

Ciasteczka ananasowe.

  Kruche ciasteczka z domowej roboty dżemem ananasowym. Ciasto jest bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Dżem ananasowy to strzał w dziesiątkę: wykonany jedynie z ananasa i niewielkiej ilości cukru. Niezwykle intensywny w smaku – nada się nie...

Pączki z różą.

Podstawowy przepis na klasyczne pączki. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: około 12 pączków. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 żółtka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła pół...

Ciasto imbirowo jabłkowe

Ciasto bez jajek z jabłkami, domowym syropem imbirowym i orzechową kruszonką. Idealny wypiek na tą porę roku, jabłka i imbir zdecydowanie pasują do zimowego sezonu. Domowy syrop imbirowy jest doskonały nie tylko do deserów ale również jako dodatek do herbaty. ...

Ciasto czekoladowo orzechowe.

Bardzo wilgotne, przypominające brownie, ciasto czekoladowe z dużą ilością masła orzechowego.    Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 50 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. 3 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne