Japonia
Tort matcha z czerwoną fasolą
Torcik na czekoladowym spodzie z dwoma musami: śmietanowym z dodatkiem czerwonej fasoli adzuki i z dodatkiem zielonej herbaty oraz białej czekolady. Wierzch pokrywa galaretka o instnsywnym smaku zielonej herbaty – nieco cierpka przełamuje słodycz całego ciasta....
Targ rybny Tsukiji – jedna z pereł Tokio
Zapraszam do lektury mojego artykułu na temat targu rybnego Tsukiji w Tokio. Dla miłośników dobrego jedzenia i podróży jest to miejsce obowiązkowe 🙂 Tsukiji to jeden z największych targów rybnych na świecie i największy w samej Japonii. Podczas jednodniowej wyprawy w...
Rozdział 3. Shokudō czyli japońska stołówka
W tym tygodniu przyjrzymy się bliżej japońskiej stołówce: co można tam kupić, jak to działa i ile to wszystko kosztuje? Gablota z sampuru – „próbki” dań, które możemy oglądnąć przed zakupem Dla mnie jedzenie stołówkowe zawsze niosło ze sobą negatywne...
Rozdział 2. Okonomiyaki i Festiwal Polski w Tokio
Rozdział 2. Okonomiyaki i Festiwal Polski w Tokio W tym tygodniu udało mi się uczestniczyć w trzech kulinarno-kulturowych wydarzeniach – Festiwalu Polskim w Tokio, sztuce teatralnej i wspólnym przyrządzaniu okonomiyaki. Widok na centralną część Mori Tower z...
Rozdział 1. Konbini, herbata i fusion z LOTu
Rozdział 1. Konbini, herbata i fusion z LOTu Po pierwszych dwóch tygodniach pobytu w Japonii nasunęło mi się jedno podstawowe pytanie – czy w ciągu roku będę w stanie choć powierzchownie odkryć kulinarne aspekty skrywające się w tym kraju? Nie mogłam sobie podarować...