Mięsne
Chińskie pierożki Jiaozi z mięsem i szpinakiem
Chińskie pierożki Jiaozi z mięsem i szpinakiem Łatwe do przygotowania pierożki Jaozi, jednakże zajmujące trochę czasu. Niemniej jednak, smak potrawy wynagradza chwile poświęcone na przygotowanie. W poniższym przepisie użyłyśmy farszu z dodatkiem mięsa, ale śmiało...
Makaron na ostro z batatami
Makaron somen na ostro z wołowiną, batatami, szpinakiem i kapustą kimchi. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: około godziny. Liczba porcji z przepisu: 4 porcje. Składniki Do przygotowania: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki pasty...
Bibimbap
Bibimbap – jedna ze sztandarowych potraw kuchni koreańskiej. Jest to bardzo zdrowa i pełna składników odżywczych potrawa składająca się z ryżu, wołowiny i warzyw. Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. Liczba porcji z przepisu: 4. Mięso:...
Sajgonki.
Podstawowy przepis na sajgonki z dodatkiem makaronu ryżowego z zielonej herbaty, mięsa mielonego, szpinaku i przypraw. Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: około godziny. 200 g makaronu ryżowego (może być zwykły lub o smaku zielonej herbaty) 400 g mielonej...
Chrupiący kurczak.
Kurczak w panierce panko z frytkami z batatów i lekką sałatką. Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: od razu. Kurczak: 400 g filetu z kurczaka 1 jajko szklanka panko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego Sałatka:...
Bulgogi.
Bulgogi czyli koreańskie mięso idealne do barbecue. Bulgogi jest jednym z tradycyjnych dań kuchni koreańskiej. Kluczem do przyrządzenia jak najlepszego bulgogi jest po pierwsze odpowiednie mięso (polędwica wołowa) oraz dobrze zrobiona marynata. W Polsce ciężko dostać...
Pierożki gyōza z mięsem.
Pyszne pierożki z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw i orientalnych przypraw. Ostatnio na blogu pojawił się przepis na gyōzę tyle, że z warzywami. Dzisiaj natomiast zamiast warzyw pojawiło się mięso mielone. Również w tej wersji pierożki są niezwykle smaczne i sycące....
Domowe burgery.
Domowe hamburgery z mięsa wieprzowego z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowo czosnkowego. Pierwsze podejście do tematu hamburgerów zakończone pełnym sukcesem. Mięso, czyli podstawa całego burgera, wyszło po prostu doskonałe: lekko pikantne, z dodatkiem...
Kanapka z grillowanym kurczakiem.
Kanapka z grillowanym kurczakiem i chlebem oraz musztardą francuska i awokado. Przygotowanie i gotowe do podania: 20 minut. 2 kromki ulubionego chleba 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g piersi z kurczaka połowa dojrzałego awokado 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól,...
Jajangmyeon.
Makaron udon z pastą z czarnej fasoli i kurczakiem. Do tego sałatka z ogórka z sezamem w słodkim sosie. Jajangmyeon to tradycyjne koreańskie danie. W oryginalne zamiast kurczaka występuje mięso mielone oraz inne warzywa. Wersja, którą podaję dzisiaj na...
Antrykot z ryżem po tajsku.
Ryż jaśminowy z warzywami, miętą i wołowiną w tajskiej marynacie. Bardzo wyraziste danie, nie tylko dla miłośników azjatyckich smaków. Danie pomimo wołowiny jest bardzo lekkie i sycące. Najbardziej zasmakował mi dodatek świeżej mięty: pięknie pachnie i nadaje całości...
Ryż na ostro z kurczakiem teriyaki.
Ryż smażony z warzywami w ostrym sosie z grillowanym kurczakiem. Danie z ryżem oraz ostrymi azjatyckimi przyprawami w roli główniej. Wszystko przysmażone jest na słodko ostrym sosie, który dodaje potrawie wyjątkowego aromatu. Kurczak marynowany w sosie teriyaki a...
Alla Bolognese.
Tagliatelle z sosem pomidorowym i mięsem. Bardzo prosta i wyjątkowo smaczna pasta. Sos klasycznie zrobiony z pomidorów z dodatkiem przypraw i czerwonego wina. Sos należy dusić jak najdłużej, aby wydobyć z niego smak, jednak już po 40 minutach będzie bardzo dobry....
Pizzerinki.
Mini pizze z serem, szynką i oliwkami. Pizzerinki są idealnym pomysłem jako poczęstunek na imprezę: większość globu uwielbią pizze, a w tej formie jest prosta do podania. Ciasto tutaj wykorzystane jest bardzo puszyste i wspaniale rośnie: ostatnio pojawiła się na...
Kare raisu.
Japońskie curry z kurczakiem i warzywami. To jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każda pani domu, pomimo podobnych składników przygotowuje je inaczej: niektóre dodają np. kostkę czekolady bądź ketchup. Dzięki temu jeżeli próbujemy go w innym domu, smak będzie...
Lasagne.
Klasyczne włoskie danie pełne pomidorów oraz świeżych przypraw. Lasagne to kupa roboty i dużo brudnych garnków do mycia, ale przede wszystkim wspaniały smak i iście włoska uczta. U mnie w domu od zawsze robiło się ją tak samo: z dużą ilością pomidorów i papryki, mięsa...
Vol-au-vents.
Koszyczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, bekonem i grzybami w delikatnym sosie z białego wina i śmietanki. Nazwa brzmi bardzo fikuśnie, ale wykonanie wcale nie jest takie straszne. Jest to bardzo efektowne i smakowite danie, idealne na przystawkę. Polecam gorąco...
Roladki ze szparagami.
Roladki z kurczaka ze szparagami, szynką parmeńską i serem pleśniowym. Roladki są bardzo smaczne i lekkie, a ser w środki przyjemnie się roztapia, nadając im wyrazistego smaku. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu. Ilość porcji z...
Pomarańcza i kalafior.
Kurczak smażony w pomarańczach z purée z kalafiora. Kalafior z dodatkiem mleka i masła jest bardzo kremowy i lekki. Kurczak natomiast ma ciekawy smak dzięki dodatku świeżej pomarańczy. Przygotowanie: 20 minut. Gotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: około 40 minut....
Sałatka wiosenna.
Dzisiaj proponuję wykorzystanie majonezu z ostatniego wpisu. Ta sałatka nie ma zbyt wielu składników i jest szybka w przygotowaniu. Podczas Świąt w kuchni panuje zamęt, a wykonujemy zwykle bardzo pracochłonne przepisy. Ta sałatka może stanowić miłą alternatywę:)...
Chińskie bułeczki z kurczakiem.
Te bułeczki są nieziemsko smaczne i pikantne! Bułeczki są miękkie i delikatnie, świetnie kontrastuje się z ostrym nadzieniem. Ciasto jest proste w wykonaniu, cały przepis wykonuje się błyskawicznie. Świetnie nadadzą się jako przekąska, lunch czy regularny...
Carbonara – zdrowsza wersja.
Dziś jako idealny obiad proponujemy niskokaloryczną wersję Carbonary. W tym wydaniu z cukinią smażoną na oliwie wraz z czosnkiem i kurczakiem. To danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dzięki jajku zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze prócz witaminy...
Kurczak z parmezanem oraz sałatka z fasolą kidney i sosem musztardowym.
Danie składające się tylko z dwóch części, które naprawdę może zrobić wrażenie na gościach. Kurczak jest lekki i chrupiący dzięki serowej panierce. Mieszanka różnych sałat i połączenie warzyw tworzy niezwykły bukiet smaków. Sos musztardowy dodaje całemu daniu...