Torty
Tort leśny mech
Przygotowany z okazji urodzin tort, początkowo budził niesmak solenizanta. „Ciasto ze szpinaku? Nie, dziękuję”. A jednak prezent przypadł do gustu, i tort zniknął ze stołu w bardzo szybkim tempie. Podobnie jak czas przygotowania wypieku- szybko i prosto. A...
Tort z gruszką i granatem
Wyraź uczucia czynami, i podaruj bliskiej Ci osobie słodki prezent 🙂 Bardzo łatwy w przygotowaniu i możliwy do modyfikowania w wielu opcjach smakowych, tort z gruszką i granatem. Ja od rana krzątam się w kuchni i przygotowuje słodkie podarunki dla rodziny, przyjaciół,...
Torcik borówkowo-truskawkowy
Idealna propozycja na lato i sezon borówkowy.Torcik na cienkim i delikatnym biszkopcie z dodatkiem kremowej masy borówkowo-truskawkowej. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków....
Tort orzechowo bananowy
Bardzo delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i orzechów oraz bananami. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków. Składniki Ciasto...
Marmurkowy tort malinowy
Ciasto ucierane przekładane sosem malinowym z frostingiem i bezami. Przygotowanie: 90 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Ciasto marmurkowe: 240 g miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 5 dużych jajek 3 szklanki...
Tort cytrynowo malinowy.
Przygotowanie: 50 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Ciasto cytrynowe: 3 jajka 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 200 g masła...
Tort jogurtowy z truskawkami.
Lekki i pyszny tort na bazie biszkoptu z kremem jogurtowo – czekoladowym oraz truskawkami. Przygotowanie: 50 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Biszkopt: 2 jajka 2 białka 80 g cukru pudru 80 g mąki 1/2 łyżeczki...
Tort bezowo orzechowy.
Czekoladowa beza z dodatkiem orzechów arachidowych z czekoladowo-orzechowym kremem patissiere. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około półtorej godziny. Ilość porcji z przepisu: 8-10 kawałków. Beza: białka z 6 jaj 2 szklanka cukru pudru...
Torcik czekoladowo orzechowy
8 warstw czekolady i orzechów w jednym kawałku ciasta. Tort jest dosyć trudny w przygotowaniu, ma wiele etapów i dużo składników jednak zapewniam, że warto. Każda z warstw ma inną teksturę przez co całość ma niepowtarzalny smak. Jedno z najlepszych ciast jakie udało...
Tort jabłkowy
Bardzo wilgotny tort jabłkowy z frostingiem na bezie szwajcarskiej i jabłkami w miodzie. Pomimo kilku dni ciepła już jestem psychicznie przygotowana na nadejście zimy (ponadto udało mi się przeżyć już dwa ataki grypy) dlatego też pora do kuchni wprowadzić...
Tort cukiniowy.
Ciasto z cukinią i podpalanym masłem oraz frostingiem i karmelem. Zdecydowanie był to eksperyment: składniki i połączenie bardzo nietypowe i zapowiadało się co najmniej dziwnie. Jednakże przepis okazał się strzałem w dziesiątkę: niepowtarzalny i wyjątkowy tort. Ciasto...
Korzenny tort dyniowy
Delikatne ciasto dyniowe przekładane korzennym kremem z serka. Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Ciasto dyniowe: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do...
Tort z zielonej herbaty.
Trzy przepyszne herbaciane warstwy: biszkopt, krem jogurtowy i polewą z białej czekolady. Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Biszkopt: 6 jajek w temperaturze pokojowej 1...
DING DONG.
Tort czekoladowo waniliowy z bitą śmietaną i karmelowo czekoladowym ganache. Tort dla prawdziwych amatorów słodyczy i czekolady. Niesamowicie wyraziste ciasto, które na pewno warto powtórzyć. Nie jest nazbyt trudne, jedynym ciężkim elementem jest wykonanie...
Tort bezowy z malinami.
Czekoladowa beza przekładana galaretką z malin i karmelowo czekoladowym ganache. Tym razem coś mega słodkiego: beza, dużo czekolady, galaretka z malin i biszkopt migdałowy. Ciasto pełne wielu smaków i tekstur. Spód zrobiony jest na bazie białek z dodatkiem mąki...
Czekoladowy czarny las.
Czekoladowy biszkopt przekładany domowym powidłem wiśniowym z puszystym i delikatnym musem. Czarny las to ciasto nieśmiertelne i zdecydowanie moje ulubione. Było to pierwsze ciasto jakie piekłam własnoręcznie, więc pozostaje duży sentyment. Dzisiaj jego nieco inna...
Tort czereśniowy.
Tort czekoladowy z dużą ilością czereśni oraz śmietankowym serkiem na wierzchu. Tort sam w sobie jest bardzo prosty ale wyjątkowo wyrazisty w smaku. Gotowane czereśnie nadal pozostały nieco chrupkie, co nadaje całości ciekawej tekstury. Cały tort nie jest bardzo...
Tort porzeczkowy.
Biszkopt przekładany galaretką porzeczkową i kremem mascarpone. Sezon na porzeczki trwa na całego, w domu już stoi kilkanaście słoików z dżemem. Bardzo lubię porzeczki deserach gdyż ich naturalna kwasowość fajnie kontrastuje się ze słodkimi kremami. Do galaretki...
Tort maliny w czekoladzie.
Prosty tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość…...
Kopiec kreta.
Wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. Jest to bardzo popularny wypiek, więc postanowiłyśmy do niego podejść. Ciasto jest pełne słodkości: od bardzo czekoladowego ciasta z dodatkiem whisky, przez banany po bita śmietanę z kawałkami posiekanej...
Tort czekoladowo jagodowy.
Mocno czekoladowy tort na spodzie brownie z galaretką jagodową. Dawno na blogu nie było ciasta z dużą ilością czekolady ( a bardzo lubimy :)) więc przyszedł czas to nadrobić. Brownie na spodzie powstało metodą na oko i wyszło na prawdę wyśmienite, jedno z lepszych...
Tort czekoladowo śmietankowy.
Bardzo prosty w wykonaniu, bazowany na podstawowych składnikach. Jednak czasami to co najprostsze jest najlepsze:) Nie dość, że wygląda fantastycznie to jest niesamowicie pyszny. Całość nie jest zbyt słodka: ma lekki, czekoladowo śmietanowy smak. Idealny na wszelakie...
Tort z zieloną herbatą.
Ciasto biszkoptowe przekładane pianką z białej czekolady, jogurtu i japońskiej zielonej herbaty. To już kolejny przepis na blogu z użycie matchy czyli japońskiej zielonej herbaty. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to gorąco polecam – nie bez powodu używamy jej tak...
Red Velvet.
Klasyczne ciasto red velvet: czerwone biszkopty przekładane białym frostingiem. Już od dawna to ciasto było w blogowych planach i w końcu się udało. A było warto. Prócz niesamowitego wyglądu, również świetnie smakuje. Tekstura ciasta jest dosyć specyficzna: bardzo...
Pink cake.
Delikatny biszkopt przekładany różowym frostingiem. Tort zainspirowany nadchodzącymi walentynkami. Jednak nie jest powiedziane, że nie nada się na inne okazje. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, dosyć wilgotne jak na biszkopt. Frosting użyty był do Białego Tortu:...
Biały Tort.
Delikatne biszkopty przekładane masą z jogurtu i białej czekolady oraz frostingiem. W środku kryje się lekko cierpka i orzeźwiająca galaretka malinowa. Biszkopty są bardzo puszyste i wilgotne, idealnie komponują się z masą z dodatkiem jogurtu i białej czekolady....
Tort Wiśniowa Pokusa.
Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką z dodatkiem wiśniówki. Wariacja na temat deseru który już kiedyś pojawił się na blogu. Musy z wiśniówką zainspirowały do stworzenia pełnej wersji tego deseru. Wyszło pysznie i bardzo czekoladowo:) Przygotowanie: 60 minut....
Złoty torcik.
Torcik z duża ilością karmelu, czekolady oraz bez. Ciemny biszkopt jest bardzo miękki i delikatny. Dwa musy: karmelowy i czekoladowo-kawowy są idealne kremowe i lekko słodkie. Całości dopełniają chrupiące bezy na górze pokryte warstwą karmelu. Tort wspaniale nadaje...
Tort czekoladowo karmelowy.
Ciemne biszkopty przekładane masą czekoladową z orzechami pokryte musem karmelowym. Dawno nie było tortu na blogu więc powracamy z mocnym uderzeniem. Niezwykłe czekoladowy i wyrazisty smak ciast i masy świetnie komponuje się z twardymi orzechami i delikatnym musem. Po...
Tort dyniowy.
Ciasto czekoladowe i biszkopt korzenny przekładane kremem dyniowym z polewą pomarańczową. Wiosna nadeszła, chyba na dobre, więc pora zacząć wykorzystywać dynię. Najlepiej oczywiście w formie tortu. Biały biszkopt ma wyrazisty smak dzięki przyprawom ,a ulubione ciasto...