Zaznacz stronę

Najnowsze przepisy

Hummus z cukinii.

Hummus z dodatkiem kolendry i grillowanej cukinii.     Hummus jest genialnym i bardzo pożywnym dodatkiem do kanapek, świetnie smakuje z różnego rodzaju warzywami czy ziołami. Dzisiaj na blogu pojawia się wersja sezonowa czyli z cukinią z grilla. Przez...

Makaron z kurkami.

Makaron z sosem śmietanowi kurkowym. Kurki to jeden z moich ulubionych grzybów – smażone w całości zachowują sprężystość i przesiąkają przyprawami. Sos jest bardzo aromatyczny, niezbyt gęsty i bardzo ziołowy. Można go wykorzystać do praktycznie każdego dodatku –...

Placuszki z ricottą i borówkami.

  Bardzo lekkie placki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie lub przekąskę. Ostatnio muszę przyznać, ze dodaję ricottę prawie do wszystkiego. Dzięki niej desery są lekkie i idealnie komponuje się z owocami czy moim ulubionym miodem. Polecam...

Tartinki z owocami.

  Mini kanapki na chrupiącej bagietce z ricottą, miodem, świeżymi owocami i listkiem mięty. Dawno temu na blogu pojawiły się już tartinki, tyle, że na słono. W te wakacje wpadłam na pomysł aby przyrządzić je na słodko, z owocami. Tartinki są idealne na domówki...

Powidła wiśniowe.

Powidła z wiśni niezwykle aromatyczne, bardzo wyraziste, robione domowym sposobem. Najbardziej popularne są powidła śliwkowe, jednak u mnie w domu często robi się je właśnie z wiśni. Lubię obydwie wersje, ale te wiśniowe mają o wiele bardziej głęboki smak. Idealnie...

Zupa krem z bobu.

Pyszny krem z bobem i brokułem. Uwielbiam zupy typu krem: gęste, takie w których wyraźnie da się wyczuć smak warzyw. Można do nich dołączyć różne dodatki jak grzanki, jogurt czy sery. Ten krem oficjanie dołącza do dwóch moich ulubionych, które już pojawiły się na...

Krem z kukurydzy.

Kremowa zupa z kukurydzą i mlekiem kokosowym na ostro. Bardzo prosta zupa o niezwykle głębokim smaku i orientalnej nucie. Bardzo gęsta, niezwykle aromatyczna i bardzo sycąca. Naturalnie słodkie ziarna kukurydzy świetnie komponują się z dodatkiem curry i ostrej...

Kopytka z kurkami.

Klasyczne kopytka z kremowym sosem śmietanowo kurkowym. Przepis na kopytka jest u mnie w domu od lat, natomiast sos z kurkami był nowością. Wyszedł bardzo dobry i okazało się ze idealnie nadaje się do podsmażonych kopytek. Składniki są bardzo proste; czosnek, cebula,...

Kanapka z ziołowym jajkiem.

Kanapka z jajkiem, humusem oraz dodatkami. Kolejna propozycja na zrobienie pysznej kanapki w domu, która można zabrać do biura lub szkoły. Zapewniam, że jedna aka kanapka nasyci na co najmniej parę godzin, w dodatku jest wyjątkowo pyszna:)...

Pieczone młode ziemniaki.

Niezwykle aromatyczne ziemniaki z masłem, czosnkiem i rozmarynem. Bardzo proste danie, wymaga niewiele wysiłku a zapewniam, że jest powalające. Mozna podawać solo lub jako dodatek do innego dania. Bardzo ciekawe pomysł na podanie ziemniaków troszkę inaczej....

Tarta Caprese.

Tarta na cieście francuskim z pieczonymi pomidorami, mozzarellą i ziołami. Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Nie dość, że jest przepyszna to robi się ja błyskawicznie z dosłownie kilku składników. Akurat kiedy na targach są świeże pomidory, jest to idealny sposób na...

Smoothie szpinakowo imbirowe.

Zmiksowany świeży szpinak, banan i truskawki z dodatkiem wody mineralnej i imbiru. Pomysł na taki koktajl podpatrzyłam w jednym z Krakowskich barów typu slow food. Na oko rozpoznałam składniki i postanowiłam zrobić takie cudo sama w domu. Napój wyszedł po prostu...

Sałatka kuskus.

Prosta i lekka sałatka z kaszą kuskus i warzywami. Przygotowanie: 25 minut. Gotowe do podania: od razu. Ilość porcji z przepisu: 4 porcje 1 szklanka kaszy kuskus 1 1/4 szklanki bulionu lub zwykłego wrzątku * 2-3 garście roszponki kilka łodyg...

Zapiekane warzywa.

Świerze warzywa zapiekane z oliwą, rozmarynem i tymiankiem, podane z grillowanym łososiem. Sobotnie wyprawy na okoliczny targ zaowocowały wieloma wspaniałymi przepisami, którymi będziemy się z Wami dzielić. Dzisiaj proponujemy młode ziemniaki, botwinkę, marchew i...

Chlebek czekoladowo bananowy.

Delikatne ciasto kakaowe z bananami. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu ciasto. Może posłużyć jako dodatek do kawy lub herbaty, lunch czy śniadanie na słodko. Wystarczy wymieszać, wlać do formy i jest gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu:)...

Tarta porowo ziemniaczana.

Delikatna tarta z puree z ziemniaków i porów z dodatkiem sera pleśniowego oraz suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy pomysł na tartę: po upieczeniu puree jest na wpół płynne i na ciepło smakuje fantastycznie. Polecam wszystkim miłośnikom tart....

Przepisy wielkanocne.

Postanowiłam zebrać w jednym miejscu wszystkie przepisy, które moglibyście wykorzystać przy okazji Wielkanocy. Nie ma tego wiele, ale za to jest bardzo pysznie: w końcu liczy się jakość nie ilość:) Przy tej okazji składam wszystkim najserdeczniejsze życzenia i mam...

Omlet ze szpinakiem.

Delikatny omlet ze szpinakiem i sosem jogurtowo czosnkowym. Dzisiaj na śniadanie proponuję jajka w formie omletu. Zawsze rano gdy mi się śpieszy jem jajecznicę albo jajka sadzone: jeżeli macie troszkę więcej czasu to polecam tę formę. Zawiera prócz białka, błonnik...

Bułeczki BBQ.

Bułeczki z grillowanym kurczakiem, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowo pomidorowym. Ciasto z tego przepisy wykorzystuję bardzo często, gdyż jest bardzo delikatne i niezawodne. Pomysł na takie bułeczki to świetna sprawa na imprezy lub jako lunch czy przystawka....

Sandwicz z hummusem.

Kanapka z domowym hummusem oraz jajkiem sadzonym, awokado, i papryką. Przyznam się, że po raz pierwszy robiłam hummus i bardzo mi zasmakował. Jest wyjątkowo pożywny, poza tym olej z sezamu jest bardzo zdrowym tłuszczem. Jeżeli chodzi o same kanapki to pomysł na...

Manna z czarnym sezamem.

Kasza manna z dodatkiem miodu, czarnego sezamu, amarantusa i bakalii. Czarny sezam jest bardzo popularny w Azji nie bez powodu. Można go użyć jako dodatek do różnego rodzaju maseczek oraz do jedzenia. Dlaczego? Jest bardzo zdrowy i ma wiele składników odżywczych. Stąd...

Tarta szpinakowa.

Prosta i pyszna tarta ze szpinakiem i fetą. U mnie ta tarta gości bardzo często, gdyż składniki praktycznie zawsze są w lodówce no i jest wyjątkowo dobra. Wystarczą jajka, feta, szpinak oraz podstawowe produkty do kruchego ciasta. Polecam gorąco tartożercom:)...

Sos karmelowy.

Przepis na podstawowy sos karmelowy. U mnie w kuchni jest to niezbędnik, który towarzyszy wielu deserom. Konsystencja jest gładka i aksamitna, a gęstość zależy od ilości dodanej śmietany. Pod koniec tygodnia zaprezentujemy sernik karmelowy z dodatkiem sosu oraz...

Pralina migdałowa.

Migdały w karmelu. Świetny pomysł na dodatek do tortów, dekorację deserów lub bardzo słodka przekąskę. Migdały można zastąpić innymi ulubionymi orzechami. Kluczem do udanej praliny jest odpowiednie karmelizowanie cukru. Jeżeli jeszcze tego nie robiliście to zachęcam :...

Pizza Bianco.

Pizza z parmezanem, cukinią oraz pomidorami. Z racji międzynarodowego dnia pizzy odgrzebałam stary przepis, który od jakiegoś czasy zalegał w blogowym folderze. Nie wiem czemu wcześniej nie pojawił się na tylife bo pizza wyszła naprawdę pyszna. Pieczone pomidorki są...

Mini tarty z łososiem i cebulą.

Tarty z karmelizowaną czerwoną cebulą, łososiem i kremowym sosem chilli. Idealne jako przystawki, smakują wspaniale zarówno nas ciepło jak i na zimno. Czerwona cebula jest strzałem w dziesiątkę – idealnie miękka i lekko słodka świetnie komponuje się z delikatnym...

Najpopularniejsze 2013.

Na wstępie chciałybyśmy życzyć Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku. Oby 2014 obfitował w same szczęśliwe wydarzenia i przyniósł wiele pięknych chwil. Jako, że zwykle robi się postanowienia na Nowy Rok oraz podsumowanie starego zrobimy to w formie, oczywiście,...

Ciasteczka choinkowe.

Ciastka czekoladowe z lukrem królewskim: idealne do powieszenia na choinkę jako jadalne ozdoby. Wspaniały pomysł na własnoręczne stworzenie ozdób. Koszt w porównaniu z tymi kupionymi w sklepie jest znikomy, a w dodatku można je zjeść:) Robienie samemu takich ozdób to...

Paszteciki i barszcz.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony. Połączenie klasyki z odrobiną nowoczesności. Przepis na barszcz, którym się z Wami dzielę jest od zawsze w mojej rodzinie i co rok przyrządzamy go tak samo. Paszteciki natomiast to nieco inna forma...

Drożdżówki z serem.

Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem serka i rodzynek. Przygotowanie: 80 minut. Pieczenie: 25 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 12 bułeczek. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne