Najnowsze przepisy
Risotto z ciecierzycą.
Risotto z dodatkiem cieciorki oraz orzechów włoskich. Długo podchodziłam do tematu risotto: wydawało mi się strasznie skomplikowane i byłam pewna, ze wyjdzie klapa. Ale udało się: mogę nawet pokusić się o stwierdzenie, ze było dobre:) Prócz standardowych składników...
Koszyczki ziemniaczanie.
Koszyczki z ziemniaków z dodatkami: rukolą, jajkiem sadzonym i suszonymi pomidorami. Bardzo fajny pomysł na imprezy lub przystawki, świetnie smakuje zarówno na zimno i na gorąco. Do środka można włożyć praktycznie wszystkie ulubione dodatki. Wykonanie nie trwa długo a...
Ryż kokosowy z ananasem.
Ryż jaśminowy na mleku kokosowym z ananasem i kukurydzą. Bardzo minimalistyczne i wyjątkowo pyszne danie. Robi się je bardzo szybko, bez większego wysiłku i strat w ludziach. Idealne dla osób lubiących ładne kolory na talerzu i nieco orientalną nutkę w daniach. Sposób...
Placuszki z kukurydzy i ziół.
Proste i zdrowe placuszki smażone bez tłuszczu. Zrobione ze świeżej kukurydzy, cukinii oraz ziół: kolendry, mięty i pietruszki. Idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na wynos: na uczelnię lub do pracy. Świetnie smakują zarówno na zimno i ciepło np. z...
Dyniowa z chilli i kokosem.
Wspaniała, gęsta i rozgrzewająca zupa z dyni. Dodatek chilli i mleka kokosowego sprawia, że ma niesamowity smak i aromat. Jako dodatek grillowana szynka parmeńska i tosty na oliwie. Pyszne danie, którego długo nie zapomnicie:) Przygotowanie: 30 minut. Gotowanie: 45...
Ziemniaczki czosnkowe z chilli.
Ziemniaki zapiekane z rozmarynem czosnkiem i oliwą. Dobra alternatywa dla frytek smażonych na głębokim oleju. Kombinacja rozmarynu i czosnku świetnie smakuje po zapieczeniu z oliwą. Natomiast sos z pomidorów i pasty chilli ( użyta została np. przy koreańskim ramyun)...
Saint honore.
Torcik na bazie ciasta francuskiego z ptysiami, kremem patissiere i karmelem. Początkowo nie byłam przekonana do tego połączenia smaków, jednak z pierwszym kawałkiem zmieniłam zdanie. Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam, a ptysie z ciastem francuskim...
Tarta cebulowa.
Pyszna tarta z cebulą, tymiankiem i rozmarynem. Tym razem coś dla miłośników tart i oczywiście cebuli. Nie przerażajcie się jej ilością: jest bardzo miękka a smak jest słodko słony. Tarta jest delikatna i wbrew pozorom nie ma w niej przeważających smaków....
Krem z cukinii i parmezanu.
Krem z cukinii z dodatkiem parmezanu, kolendry i musztardy dijon. Bardzo prosta w wykonaniu i wyrazista zupa. Musztarda i parmezan nadają jej kremowego i lekko ostrego smaku, a kolendra i cukinia wspaniałego, zielonego koloru. Krem jest idealny na przystawkę lub...
Placuszki z cukinii.
Proste placki z cukinii i dymki. Szybkie danie, idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, gdyż można je wykorzystać na wiele sposobów i zawsze się sprawdza. Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: od razu po...
Owocowy wachlarz.
Ciasto migdałowe przekładane trzema kremami: borówkowo- jeżynowym, malinowym i czekoladowym. Pyszne i lekkie ciasto w bardzo letnim stylu. Właściwie jest to pożegnanie z owocami, choć w zanadrzu jest jeszcze kilka przepisów z owocami w roli głównej. Nazwa wzięła się...
Pizza margarita.
Pizzeta na grubym cieście z sosem pomidorowym i mozarellą. Wszyscy kochamy pizzę, a margarita to klasyka, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Ciasto, które znajduje się w przepisie to ciasto idealne. Wspaniale wyrasta, jest miękkie i puszyste, piecze się...
Lasagne.
Klasyczne włoskie danie pełne pomidorów oraz świeżych przypraw. Lasagne to kupa roboty i dużo brudnych garnków do mycia, ale przede wszystkim wspaniały smak i iście włoska uczta. U mnie w domu od zawsze robiło się ją tak samo: z dużą ilością pomidorów i papryki, mięsa...
Chleb cztery ziarna.
Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem maku, siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Po raz kolejny okazuje się to co oczywiste: produkty zrobione samodzielnie przewyższają te kupione w sklepie, nawet jeżeli nie wyjdą idealnie. Ostatnio robiłam granolę, a tym razem chleb....
Rougaille z jajkiem.
Jajka sadzone w pikantnym sosie pomidorowym z kolendrą. W upały ostatnia rzecz o jakiej człowiek marzy to siedzieć w kuchni przy garach – plus 10C do już i tak zawrotnej temperatury. Dlatego też przyszedł na myśl ten właśnie przepis. Wystarczy wrzucić wszystko...
Orzechowa owsianka z owocami.
Owsianka z orzechowa granolą oraz czereśniami i nektarynką. Najbardziej na śniadanie lubię zjeść albo pyszną owsiankę albo kanapki ze świeżymi warzywami. Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych owsianek z własnoręcznie robioną granolą. Mam nadzieję, że i Wam...
Zapiekanka z kozim serem i cukinią.
Zapiekanka z młodymi ziemniakami, cukinią, serem kozim i dymką. Pyszne danie z samymi świeżymi warzywami – wykorzystujemy co to najlepsze na targach i straganach:) Kozi ser dodaje jej ciekawego i kremowego smaku. Zapiekanka jest lekka i pożywna, idealna jako...
Orzechowa granola.
Domowa granola z miodem i orzechami. Każdy kto choć raz własnoręcznie robił granole, nigdy nie wróci do tych kupowanych w sklepie – w każdym razie na pewno nie ja. Wykonanie jest błyskawiczne, cena nieporównywalnie mniejsza, nie wspominając już o smaku. W dzisiejszej...
Trzy sery z tuńczykiem.
Quiche na kruchym cieście z tuńczykiem, kaparami i czarnymi oliwkami. Całości dopełnia mieszanka trzech serów: twarogu, parmezanu oraz blue cheese. Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: 60 minut Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków Kruche ciasto: 250 g...
Letnie naleśniki.
Klasyczne naleśniki z serkiem, bitą śmietana i owocami. Póki na targach i straganach masa owoców, trzeba korzystać przy każdej okazji. Z banalnych naleśników przy kilku dodatkach robi się naprawdę fantastyczne danie. Te strasznie przypominają mi gofry ze względu na...
Mrożone latte.
Kawa na zimno z czekoladą i bitą śmietaną. Upały zaatakowały znienacka i to w najgorszym momencie: sesja trwa na całego. Najlepszym sposobem na ochłodzenie są napoje z dodatkiem lodu, dla mnie deską ratunku jest właśnie kawa. Na blogu pojawia się ona z dodatkami,...
Suflet serowy.
Suflet z serem cheddar i świeżym szczypiorkiem. Kolejna propozycja do wykorzystania ramekinów. Konsystencja jest bardzo delikatna i puszysta, a smak lekko ostry. Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę. Przygotowanie: 15 minut. Pieczenie: 13 minut. Gotowe do...
Bazyliowe babeczki.
Kolejna po szpinakowych muffinkach, propozycja dla wielbicieli szybkich przekąsek. Wyjątkowo pyszne połączenie fety, bazylii i suszonych pomidorów. Idealne jako lunch do pracy lub przystawka. Przygotowanie: 10 minut. Czas pieczenia: 25 minut. Gotowe do podania: 40...
Udon z krewetkami.
Japoński makaron udon z krewetkami, cukinią i sosem pomarańczowym. Bardzo szybkie danie w orientalnym stylu. Ja użyłam krewetek w pancerzykach, oczywiście można kupić już przegotowane i gotowe do użycia, jednak nie będą tak dobrze smakować. Obieranie krewetek może...
Placuszki gruszkowo miodowe.
Pancakes z miodem, orzechami włoskimi i gruszką w alkoholu. Pomysł pojawił się w głowie z myślą o dzisiejszym Dniu Matki. Jako, że nie raz jako dodatek do prezentu, bądź sam prezent serwowałam torty, pomyślałam, że taki własnoręcznie zrobiony „wypiek”...
Rolada szpinakowa z mozzarellą.
Brokuły i mozzarella owinięte w delikatne ciasto szpinakowe. Ta rolada jest bardzo prosta w wykonaniu. Jest to kolejne lekkie i wiosenne danie, które najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser jest roztopiony. Przygotowanie: 15 minut. Pieczenie: 25 minut. Gotowe do...
Zielona frittata.
Frittata z cukinią, bazylią oraz szpinakiem – niskokaloryczna i zdrowa. Sezon na zielone zaczął się na całego, także trzeba to wykorzystać. Młoda cukinia i świeża bazylia to idealna kombinacja, a do tego młody szpinak… Masa błonnika i białka w tym jednym...
Sałatka Soba.
Japoński makaron Soba z dodatkami. Makaron gryczany Soba można dostać w Kuchniach Świata lub innym sklepie z azjatycką żywnością. Towarzyszą mu świeża rukola, czarne oliwki, tuńczyk, kiełki bambusa, podsmażana cukinia oraz sos z octu balsamicznego i oliwy. Do smaku...
Tartinki.
Mini kanapki zrobione z chrupiącej bagietki z różnymi dodatkami. Tartinki są idealne na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy lub do zabrania w plener (patrz: zbliżająca się majówka:)). Jeszcze nie zdarzyło mi się by komuś nie posmakowały: ze względu na różnorodność...
Potrójna tarta z Gruyère.
Bardzo ciekawa i smaczna wegetariańska tarta. Mieszanka podsmażanych warzyw pokryta warstwą sera Gruyère. Ser ma bardzo wyrazisty smak i nadaje potrawie kremowej nuty. Tarta ta nie jest trudna w przygotowaniu, a posiada ciekawy wygląd co zapewnia dodatkowe atrakcje...