Zaznacz stronę

Wegetariańskie

Risotto z ciecierzycą.

Risotto z dodatkiem cieciorki oraz orzechów włoskich. Długo podchodziłam do tematu risotto: wydawało mi się strasznie skomplikowane i byłam pewna, ze wyjdzie klapa. Ale udało się: mogę nawet pokusić się o stwierdzenie, ze było dobre:) Prócz standardowych składników...

Koszyczki ziemniaczanie.

Koszyczki z ziemniaków z dodatkami: rukolą, jajkiem sadzonym i suszonymi pomidorami. Bardzo fajny pomysł na imprezy lub przystawki, świetnie smakuje zarówno na zimno i na gorąco. Do środka można włożyć praktycznie wszystkie ulubione dodatki. Wykonanie nie trwa długo a...

Ryż kokosowy z ananasem.

Ryż jaśminowy na mleku kokosowym z ananasem i kukurydzą. Bardzo minimalistyczne i wyjątkowo pyszne danie. Robi się je bardzo szybko, bez większego wysiłku i strat w ludziach. Idealne dla osób lubiących ładne kolory na talerzu i nieco orientalną nutkę w daniach. Sposób...

Placuszki z kukurydzy i ziół.

Proste i zdrowe placuszki smażone bez tłuszczu. Zrobione ze świeżej kukurydzy, cukinii oraz ziół: kolendry, mięty i pietruszki. Idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na wynos: na uczelnię lub do pracy. Świetnie smakują zarówno na zimno i ciepło np. z...

Dyniowa z chilli i kokosem.

Wspaniała, gęsta i rozgrzewająca zupa z dyni. Dodatek chilli i mleka kokosowego sprawia, że ma niesamowity smak i aromat. Jako dodatek grillowana szynka parmeńska i tosty na oliwie. Pyszne danie, którego długo nie zapomnicie:) Przygotowanie: 30 minut. Gotowanie: 45...

Ziemniaczki czosnkowe z chilli.

Ziemniaki zapiekane z rozmarynem czosnkiem i oliwą. Dobra alternatywa dla frytek smażonych na głębokim oleju. Kombinacja rozmarynu i czosnku świetnie smakuje po zapieczeniu z oliwą. Natomiast sos z pomidorów i pasty chilli ( użyta została np. przy koreańskim ramyun)...

Saint honore.

Torcik na bazie ciasta francuskiego z ptysiami, kremem patissiere i karmelem. Początkowo nie byłam przekonana do tego połączenia smaków, jednak z pierwszym kawałkiem zmieniłam zdanie. Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam, a ptysie z ciastem francuskim...

Tarta cebulowa.

  Pyszna tarta z cebulą, tymiankiem i rozmarynem. Tym razem coś dla miłośników tart i oczywiście cebuli. Nie przerażajcie się jej ilością: jest bardzo miękka a smak jest słodko słony. Tarta jest delikatna i wbrew pozorom nie ma w niej przeważających smaków....

Krem z cukinii i parmezanu.

Krem z cukinii z dodatkiem parmezanu, kolendry i musztardy dijon. Bardzo prosta w wykonaniu i wyrazista zupa. Musztarda i parmezan nadają jej kremowego i lekko ostrego smaku, a kolendra i cukinia wspaniałego, zielonego koloru. Krem jest idealny na przystawkę lub...

Placuszki z cukinii.

Proste placki z cukinii i dymki. Szybkie danie, idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, gdyż można je wykorzystać na wiele sposobów i zawsze się sprawdza. Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: od razu po...

Owocowy wachlarz.

Ciasto migdałowe przekładane trzema kremami: borówkowo- jeżynowym, malinowym i czekoladowym. Pyszne i lekkie ciasto w bardzo letnim stylu. Właściwie jest to pożegnanie z owocami, choć w zanadrzu jest jeszcze kilka przepisów z owocami w roli głównej. Nazwa wzięła się...

Pizza margarita.

Pizzeta na grubym cieście z sosem pomidorowym i mozarellą. Wszyscy kochamy pizzę, a margarita to klasyka, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Ciasto, które znajduje się w przepisie to ciasto idealne. Wspaniale wyrasta, jest miękkie i puszyste, piecze się...

Lasagne.

Klasyczne włoskie danie pełne pomidorów oraz świeżych przypraw. Lasagne to kupa roboty i dużo brudnych garnków do mycia, ale przede wszystkim wspaniały smak i iście włoska uczta. U mnie w domu od zawsze robiło się ją tak samo: z dużą ilością pomidorów i papryki, mięsa...

Chleb cztery ziarna.

Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem maku, siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Po raz kolejny okazuje się to co oczywiste: produkty zrobione samodzielnie przewyższają te kupione w sklepie, nawet jeżeli nie wyjdą idealnie. Ostatnio robiłam granolę, a tym razem chleb....

Rougaille z jajkiem.

  Jajka sadzone w pikantnym sosie pomidorowym z kolendrą. W upały ostatnia rzecz o jakiej człowiek marzy to siedzieć w kuchni przy garach – plus 10C do już i tak zawrotnej temperatury. Dlatego też przyszedł na myśl ten właśnie przepis. Wystarczy wrzucić wszystko...

Orzechowa owsianka z owocami.

Owsianka z orzechowa granolą oraz czereśniami i nektarynką. Najbardziej na śniadanie lubię zjeść albo pyszną owsiankę albo kanapki ze świeżymi warzywami. Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych owsianek z własnoręcznie robioną granolą. Mam nadzieję, że i Wam...

Zapiekanka z kozim serem i cukinią.

Zapiekanka z młodymi ziemniakami, cukinią, serem kozim i dymką. Pyszne danie z samymi świeżymi warzywami – wykorzystujemy co to najlepsze na targach i straganach:) Kozi ser dodaje jej ciekawego i kremowego smaku. Zapiekanka jest lekka i pożywna, idealna jako...

Orzechowa granola.

Domowa granola z miodem i orzechami. Każdy kto choć raz własnoręcznie robił granole, nigdy nie wróci do tych kupowanych w sklepie – w każdym razie na pewno nie ja. Wykonanie jest błyskawiczne, cena nieporównywalnie mniejsza, nie wspominając już o smaku. W dzisiejszej...

Trzy sery z tuńczykiem.

Quiche na kruchym cieście z tuńczykiem, kaparami i czarnymi oliwkami. Całości dopełnia mieszanka trzech serów: twarogu, parmezanu oraz blue cheese.   Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: 60 minut Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków Kruche ciasto: 250 g...

Letnie naleśniki.

Klasyczne naleśniki z serkiem, bitą śmietana i owocami. Póki na targach i straganach masa owoców, trzeba korzystać przy każdej okazji. Z banalnych naleśników przy kilku dodatkach robi się naprawdę fantastyczne danie. Te strasznie przypominają mi gofry ze względu na...

Mrożone latte.

Kawa na zimno z czekoladą i bitą śmietaną. Upały zaatakowały znienacka i to w najgorszym momencie: sesja trwa na całego. Najlepszym sposobem na ochłodzenie są napoje z dodatkiem lodu, dla mnie deską ratunku jest właśnie kawa. Na blogu pojawia się ona z dodatkami,...

Suflet serowy.

Suflet z serem cheddar i świeżym szczypiorkiem. Kolejna propozycja do wykorzystania ramekinów. Konsystencja jest bardzo delikatna i puszysta, a smak lekko ostry. Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę. Przygotowanie: 15 minut. Pieczenie: 13 minut. Gotowe do...

Bazyliowe babeczki.

Kolejna po szpinakowych muffinkach, propozycja dla wielbicieli szybkich przekąsek. Wyjątkowo pyszne połączenie fety, bazylii i suszonych pomidorów. Idealne jako lunch do pracy lub przystawka. Przygotowanie: 10 minut. Czas pieczenia: 25 minut. Gotowe do podania: 40...

Udon z krewetkami.

Japoński makaron udon z krewetkami, cukinią i sosem pomarańczowym. Bardzo szybkie danie w orientalnym stylu. Ja użyłam krewetek w pancerzykach, oczywiście można kupić już przegotowane i gotowe do użycia, jednak nie będą tak dobrze smakować. Obieranie krewetek może...

Placuszki gruszkowo miodowe.

Pancakes z miodem, orzechami włoskimi i gruszką w alkoholu. Pomysł pojawił się w głowie z myślą o dzisiejszym Dniu Matki. Jako, że nie raz jako dodatek do prezentu, bądź sam prezent serwowałam torty, pomyślałam, że taki własnoręcznie zrobiony „wypiek”...

Rolada szpinakowa z mozzarellą.

Brokuły i mozzarella owinięte w delikatne ciasto szpinakowe. Ta rolada jest bardzo prosta w wykonaniu. Jest to kolejne lekkie i wiosenne danie, które najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser jest roztopiony. Przygotowanie: 15 minut. Pieczenie: 25 minut. Gotowe do...

Zielona frittata.

Frittata z cukinią, bazylią oraz szpinakiem – niskokaloryczna i zdrowa. Sezon na zielone zaczął się na całego, także trzeba to wykorzystać. Młoda cukinia i świeża bazylia to idealna kombinacja, a do tego młody szpinak… Masa błonnika i białka w tym jednym...

Sałatka Soba.

Japoński makaron Soba z dodatkami. Makaron gryczany Soba można dostać w Kuchniach Świata lub innym sklepie z azjatycką żywnością. Towarzyszą mu świeża rukola, czarne oliwki, tuńczyk, kiełki bambusa, podsmażana cukinia oraz sos z octu balsamicznego i oliwy. Do smaku...

Tartinki.

Mini kanapki zrobione z chrupiącej bagietki z różnymi dodatkami. Tartinki są idealne na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy lub do zabrania w plener (patrz: zbliżająca się majówka:)). Jeszcze nie zdarzyło mi się by komuś nie posmakowały: ze względu na różnorodność...

Potrójna tarta z Gruyère.

Bardzo ciekawa i smaczna wegetariańska tarta. Mieszanka podsmażanych warzyw pokryta warstwą sera Gruyère. Ser ma bardzo wyrazisty smak i nadaje potrawie kremowej nuty. Tarta ta nie jest trudna w przygotowaniu, a posiada ciekawy wygląd co zapewnia dodatkowe atrakcje...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne