Zaznacz stronę

Najnowsze przepisy

Czekoladowa beza

Czekoladowa beza Doskonały smak i wspaniały wygląd dopełniają się w naszej czekoladowej bezie. Beza jak to beza- bywa kapryśna. Ale gdy już opanuję się sztukę jej przygotowania, kombinacji smaków nie ma końca. Poniżej prosty przepis na słodki wypiek, który znakomicie...

Tort leśny mech

Przygotowany z okazji urodzin tort, początkowo budził niesmak solenizanta. „Ciasto ze szpinaku? Nie, dziękuję”. A jednak prezent przypadł do gustu, i tort zniknął ze stołu w bardzo szybkim tempie. Podobnie jak czas przygotowania wypieku- szybko i prosto. A...

Sernik imbirowy z gruszką

Nie sposób opisać bogactwa smaków, jakie kryje ten niepozorny wypiek. Niby sernik, nic wielkiego- a jednak 🙂 Na słodki spód, przygotowany z daktyli, wlałam masę serową, w której to kryją się soczyste kawałki podsmażonej gruszki oraz świeży, tarty imbir. Całość oblałam...

Tort z gruszką i granatem

Wyraź uczucia czynami, i podaruj bliskiej Ci osobie słodki prezent 🙂 Bardzo łatwy w przygotowaniu i możliwy do modyfikowania w wielu opcjach smakowych, tort z gruszką i granatem. Ja od rana krzątam się w kuchni i przygotowuje słodkie podarunki dla rodziny, przyjaciół,...

Cynamonowe rollsy z czekoladą

Wegańskie cynamonowe rollsy z czekoladą Zapach cynamonu unosi się w całym mieszkaniu. Karolina zakasała rękawy i przygotowała przepyszne bułeczki na śniadanie. I to nie byle jakie, bo w wersji wegańskiej! Był plan aby zostawić kilka na następny dzień, ale przy moim...

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami Nie wyobrażam sobie zimy bez czekolady, karmelu, orzechów. Zawinięta w koc, umilam sobie chłodne wieczory rozgrzewającymi napojami i pysznymi wypiekami. Wracając w Nowym Roku ze świeżymi przepisami, na pierwszy rzut poszła oczywiście...

Beza z solonym karmelem i kremem

Beza z solonym karmelem i kremem Wielokrotnie chciałam zabrać się za przygotowanie bezy. Zawsze jednak coś mnie powstrzymywało, lub po prostu bałam się, że beza może się nie udać, i rezygnowałam w przedbiegach. Aż do dzisiaj! Pierwsze podejście i udało się 🙂 Przyznam,...

Sernik lawendowy z białą czekoladą

Sernik lawendowy z białą czekoladą Rzadko wykorzystywana lawenda w kuchni, tym razem znalazła zastosowanie w niecodziennym połączeniu, wraz z twarogiem i białą czekoladą. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Lekką goryczkę...

Dyniowe scones

Dyniowe scones Pyszna i prosta w przygotowaniu propozycja na orkiszowe scones, z dodatkiem dyni i słodkich daktyli. Doskonałe o każdej porze dnia. Ja zjadam praktycznie wszystkie zaraz po upieczeniu 😉 ale polecam również serwować ze słodkim smarowidłami 🙂 facebook...

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie czekoladowe – z dodatkiem orzechów, niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wnętrze ciasta dosłownie rozpływa się w ustach. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: 2 godziny. Liczba porcji z przepisu: 10...

Jesienna krucha tarta z dynią, mascarpone i bezą

Tarta z dynią, mascarpone i bezą Delikatna, kremowa tarta dyniowa, z nutą cynamonu, pokryta chmurką z bezy. Obecnie dynia, która króluje w każdej kuchni, zawitała także i do nas 🙂 I na fali dyniowego szaleństwa przygotowałyśmy prosty przepis na jesienną tarte. A to...

Brownie

Brownie Czekolada, mam do niej ogromną słabość. Najlepiej gorzka, z jak największą zawartością kakao. I takie właśnie jest nasze brownie: wyraziste w smaku, lekko gorzkawe, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i ciężkie, z lekko chrupiącą skórką. Po prostu doskonałe!...

Placek z morelami

Kilka dni temu upiekłam pie’a z wiśniami i rozmarynem, i od tego momentu codziennie dogadzam domownikom nowym wypiekiem. Wykorzystałam już śliwki z dodatkiem mięty i cynamonu, dynię z pomarańczą, oraz borówki z malinami. A dziś przyszła pora na morele. Przepis jej...

Torcik borówkowo-truskawkowy

Idealna propozycja na lato i sezon borówkowy.Torcik na cienkim i delikatnym biszkopcie z dodatkiem kremowej masy borówkowo-truskawkowej. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków....

Tarta z porzeczkami, bezą i agrestem

Sielskie popołudnia na wsi pobudzają apetyt. Dosłownie na krzakach rosną pomysł na nowe przepisy. I tak oto powstała ta tarta. Bardzo szybka w przygotowaniu przy minimalnym nakładzie pracy, no może nie licząc czasu poświęconego na zbieranie owoców. Ale uwierzcie mi –...

Sernik karmelowo kawowy

Sernik z solonym karmelem i kawową nutą. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 30 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków. Składniki SpódSernik kawowy Sernik karmelowy Dodatkowo   200 g herbatników czekoladowych 3...

Sernik z ajerkoniakiem

Sernik z dodatkiem ajerkoniaku i kremu z białej czekolady. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków. Składniki SpódSernik Krem Dodatkowo   200 g ciastek owsianych 2 łyżki...

Sernik Tiramisu

Sernik na mascarpone i bitej śmietanie z dodatkiem kakao, kawy i biszkoptów. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu – nie wymaga pieczenia. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 30 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10...

Tort orzechowo bananowy

Bardzo delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i orzechów oraz bananami. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków. Składniki Ciasto...

Batoniki dyniowo orzechowe

Proste ciasto dyniowe na orzechowo daktylowym spodzie. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: około godziny. Spód: 200 g ulubionych orzechów 50 g płatków owsianych żytnich 50 g daktyli 2 łyżki płynnego oleju kokosowego szczypta soli Dynia: 500 g puree z dyni typu...

Biszkopty.

  Podstawowy przepis na biszkopty – świetnie sprawdzą się zarówno jako bazy pod ciasta oraz desery jak i w roli czegoś słodkiego do kawy czy herbaty. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 10 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. 5 jajek 135 g cukru 120 g mąki...

Ciasto dyniowo daktylowe

Bardzo oryginalne i bogate w smaku ciasto. Czekoladowy spód zrobiony z migdałów, daktyli oraz oleju kokosowego jest bardzo delikatny i miękki. Wierzch to masa dyniowa z dodatkiem daktyli i przypraw korzennych. Bardzo udane otwarcie sezonu dyniowego:) Przygotowanie: 40...

Ricotta e pere

Tort na bezie z orzechów laskowych wypełniony musem z ricotty oraz gruszkami w syropie. Przygotowanie: 80 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień.   Beza : 160 g orzechów laskowych 3/4 szklanki cukru 4 duże białka szczypta soli 1/2 szklanki...

Sernik SoNo.

Bardzo delikatny i kremowy sernik na czekoladowym spodzie z dodatkiem pistacji oraz malin. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie 80 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień.   Spód: 200 g ciastek czekoladowych 80 g masła 100 g pistacji bez skorupek   Sernik:...

Tort borówkowy.

  Tort borówkowy na bazie bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem francuskich różowych biszkoptów. Wbrew pozorom ciasto nie jest, aż tak trudne w wykonaniu. Biszkopty są bardzo proste i robi się je dość, szybko. Podobnie wypełnienie z bitej śmietany, borówek i...

Francuskie biszkopty.

Różowe biszkopty, idealne do wina musującego lub dekoracji deserów. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 15 minut. Gotowe do podania: około godziny. 2 jajka 100 g cukru pudru 90 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel...

Marmurkowy tort malinowy

Ciasto ucierane przekładane sosem malinowym z frostingiem i bezami. Przygotowanie: 90 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Ciasto marmurkowe: 240 g miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 5 dużych jajek 3 szklanki...

Tort cytrynowo malinowy.

Przygotowanie: 50 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Ciasto cytrynowe: 3 jajka 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 200 g masła...

Tort jogurtowy z truskawkami.

Lekki i pyszny tort na bazie biszkoptu z kremem jogurtowo – czekoladowym oraz truskawkami. Przygotowanie: 50 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Biszkopt: 2 jajka 2 białka 80 g cukru pudru 80 g mąki 1/2 łyżeczki...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne