Zaznacz stronę

Najnowsze przepisy

Tort cytrynowo malinowy.

Przygotowanie: 50 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Ciasto cytrynowe: 3 jajka 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 200 g masła...

Tort jogurtowy z truskawkami.

Lekki i pyszny tort na bazie biszkoptu z kremem jogurtowo – czekoladowym oraz truskawkami. Przygotowanie: 50 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków. Biszkopt: 2 jajka 2 białka 80 g cukru pudru 80 g mąki 1/2 łyżeczki...

Pikantne ciasto z gruszkami i czekoladą

Wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem papryki gochujang i gruszek gotowanych w syropie. Przygotowanie: 60 minut. Gotowe do podania: około półtorej godziny. Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.   Ciasto 130 g masła 120 g mąki pszennej 50 g kakao 150 g cukru 3...

Ciasto z zielonej herbaty z truskawkami.

Delikatny biszkopt ze sproszkowanej herbaty matcha przekładany kremem jogurtowo czekoladowym i truskawkami. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 15 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków. Ciasto 4 jajka ( białka oddzielone od...

Ciasto ucierane matcha.

Klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 50 minut. Gotowe do podania: około 1,5 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. 3 jajka 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150...

Tort bezowo orzechowy.

Czekoladowa beza z dodatkiem orzechów arachidowych z czekoladowo-orzechowym kremem patissiere. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około półtorej godziny. Ilość porcji z przepisu: 8-10 kawałków. Beza: białka z 6 jaj 2 szklanka cukru pudru...

Torcik czekoladowo orzechowy

8 warstw czekolady i orzechów w jednym kawałku ciasta. Tort jest dosyć trudny w przygotowaniu, ma wiele etapów i dużo składników jednak zapewniam, że warto. Każda z warstw ma inną teksturę przez co całość ma niepowtarzalny smak. Jedno z najlepszych ciast jakie udało...

Sernik cytrynowy z bezą.

Sernik na biszkoptach z lemon curd i chrupiącą bezą. Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 80 minut Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków. Spód: 350 g biszkoptów 70 g masła Lemon curd: 3 cytryny 2 żółtka 2 jajka 200 g cukru pudru 1 łyżka...

Ciasteczka ananasowe.

  Kruche ciasteczka z domowej roboty dżemem ananasowym. Ciasto jest bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Dżem ananasowy to strzał w dziesiątkę: wykonany jedynie z ananasa i niewielkiej ilości cukru. Niezwykle intensywny w smaku – nada się nie...

Pączki z różą.

Podstawowy przepis na klasyczne pączki. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: około 12 pączków. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 żółtka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła pół...

Ciasto imbirowo jabłkowe

Ciasto bez jajek z jabłkami, domowym syropem imbirowym i orzechową kruszonką. Idealny wypiek na tą porę roku, jabłka i imbir zdecydowanie pasują do zimowego sezonu. Domowy syrop imbirowy jest doskonały nie tylko do deserów ale również jako dodatek do herbaty. ...

Ciasto czekoladowo orzechowe.

Bardzo wilgotne, przypominające brownie, ciasto czekoladowe z dużą ilością masła orzechowego.    Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 50 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. 3 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej...

Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana z kokosem i bezą. Kasza jaglana jako podstawa do deserów sprawdziła się doskonale: ciasto nie jest ciężkie ani bardzo słodkie. Do jabłek też nie dodawałam cukru więc są lekko kwaskowe. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki.   ...

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Ciasto czekoladowe z orzechami brazylijskimi na bazie ciecierzycy. Pierwsza próba dodania ciecierzycy do deseru zakończona sukcesem. W sumie można było się tego spodziewać po gryczanym brownie, które wyszło równie pyszne. W każdym razie dzisiejszy przepis jest...

Gryczane brownie.

Czekoladowe brownie na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów. Kasza gryczana ma wyjątkowo specyficzny smak i zaskoczyło mnie jak świetnie smakuje na słodko. Brownie jest bardzo wilgotne, a orzechy,czekolada i kasza to niezwykła kombinacją. Polecam gorąco dla...

Tort jabłkowy

  Bardzo wilgotny tort jabłkowy z frostingiem na bezie szwajcarskiej i jabłkami w miodzie. Pomimo kilku dni ciepła już jestem psychicznie przygotowana na nadejście zimy (ponadto udało mi się przeżyć już dwa ataki grypy) dlatego też pora do kuchni wprowadzić...

Ciasto marmurkowe.

Ucierana babka piaskowa z dodatkiem kawy i czekolady. Przygotowanie: 20 minut.  Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: 1 godzin. Ilość porcji z przepisu: dwie średnie babki. 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 3 duże jajka, roztrzepane ziarna z dwóch lasek...

Tort cukiniowy.

Ciasto z cukinią i podpalanym masłem oraz frostingiem i karmelem. Zdecydowanie był to eksperyment: składniki i połączenie bardzo nietypowe i zapowiadało się co najmniej dziwnie. Jednakże przepis okazał się strzałem w dziesiątkę: niepowtarzalny i wyjątkowy tort. Ciasto...

Makaroniki.

Ciasteczka migdałowe z dodatkiem czekoladowo karmelowego ganache. Niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasteczka z bezy migdałowej. Makaroniki już od dawna chodziły mi po głowie i w końcu udało się je wykonać. Wymagają dużo pracy i czasu, jednak cały wysiłek jest warty....

Korzenny tort dyniowy

Delikatne ciasto dyniowe przekładane korzennym kremem z serka.    Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Ciasto dyniowe: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do...

Warkocz czekoladowy.

Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i czekolady. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 2 duże warkocze. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3...

Sernik cointreau.

Bardzo intensywnie pomarańczowy sernik z dodatkiem czekolady. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 75 minut. Gotowe do podania: około 4 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Spód: 300 g ciastek czekoladowych 3 łyżki masła 1 łyżka likieru...

Tort z zielonej herbaty.

Trzy przepyszne herbaciane warstwy: biszkopt, krem jogurtowy i polewą z białej czekolady. Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Biszkopt: 6 jajek w temperaturze pokojowej 1...

DING DONG.

  Tort czekoladowo waniliowy z bitą śmietaną i karmelowo czekoladowym ganache. Tort dla prawdziwych amatorów słodyczy i czekolady. Niesamowicie wyraziste ciasto, które na pewno warto powtórzyć. Nie jest nazbyt trudne, jedynym ciężkim elementem jest wykonanie...

Tort bezowy z malinami.

Czekoladowa beza przekładana galaretką z malin i karmelowo czekoladowym ganache. Tym razem coś mega słodkiego: beza, dużo czekolady, galaretka z malin i biszkopt migdałowy. Ciasto pełne wielu smaków i tekstur. Spód zrobiony jest na bazie białek z dodatkiem mąki...

Serniczki figowe.

Delikatne serniki na chrupiącym spodzie z płatków oraz figami w karmelu. Powoli zbliża się jesień czego oznaką, prócz znacznego ochłodzenia, może być pojawienie się w sklepach dyń czy fig. Figi wspaniale smakują zarówno w wersji słonej jak i słodkiej: dzisiejsza...

Sernik jogurtowy ze śliwkami

  Sernik na spodzie musli z jogurtem oraz śliwkami w syropie. Kolejna propozycja ze śliwkami, tym razem padło na sernik. De facto wyszło cos na miarę wielkiego jogurtu z musli i owocami:) Spód zrobiony jest z płatków owsianych pieczonych z dodatkiem masła...

Ciasto oliwne ze śliwkami.

Ciasto z oliwą, szampanem i śliwkami. Niezwykle bogate w różnorodne smaki ciasto. Pierwszy raz robiłam ciasto na oliwie (a jest jej w środku dość dużo) i na pewno nie ostatni. Tekstura jest specyficzna: bardzo wilgotna i nieco ciężka. Ciasto jest dość słodkie i...

Czekoladowy czarny las.

Czekoladowy biszkopt przekładany domowym powidłem wiśniowym z puszystym i delikatnym musem. Czarny las to ciasto nieśmiertelne i zdecydowanie moje ulubione. Było to pierwsze ciasto jakie piekłam własnoręcznie, więc pozostaje duży sentyment. Dzisiaj jego nieco inna...

Tarta pistacjowa z morelami.

  Kremowa tarta na spodzie z pistacji oraz morelami. Jedna z najlepszych tart jakie do tej pory udało mi się zrobić. Spód dzięki mące z pistacji jest niezwykle kruchy i delikatny, jednak po upieczeniu nadzieniem jest spójny i nie rozpada się. Wypełnienie jest...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne