Zaznacz stronę

Najnowsze przepisy

Tarta pistacjowa z morelami.

  Kremowa tarta na spodzie z pistacji oraz morelami. Jedna z najlepszych tart jakie do tej pory udało mi się zrobić. Spód dzięki mące z pistacji jest niezwykle kruchy i delikatny, jednak po upieczeniu nadzieniem jest spójny i nie rozpada się. Wypełnienie jest...

Czekoladowe babeczki z ricottą i owocami.

Czekoladowe muffinki z dodatkiem ricotty oraz malin i borówek. Ostatnio na blogu pojawiły się białe babeczki, teraz dzielimy się podobnymi tyle, że w wersji czekoladowej. Ktoś może stwierdzi, że „muffinki się już przejadły”, trochę prawdy w tym jest. Stały się bardzo...

Proste ciasto z wiśniami.

Błyskawiczne w wykonaniu i niezwykle pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Ciasto ucierane to obok drożdżowego, moje ulubione. Potrzeba do niego podstawowych składników, które powinny być w domu plus ulubione owoce. Jest bardzo puszyste i kremowe, nie powalająco...

Tort czereśniowy.

Tort czekoladowy z dużą ilością czereśni oraz śmietankowym serkiem na wierzchu. Tort sam w sobie jest bardzo prosty ale wyjątkowo wyrazisty w smaku. Gotowane czereśnie nadal pozostały nieco chrupkie, co nadaje całości ciekawej tekstury. Cały tort nie jest bardzo...

Tarta czekoladowa z malinami.

Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Idealne ukoronowanie sezonu na świeże maliny. Jak co roku, poza sezonem, do deserów i tortów będę wykorzystywać mrożone owoce, jednak do takiej tarty jak ta najlepsze są...

Sernik owocowo czekoladowy.

Sernik na zimno na spodzie owsianym z czekoladą, borówkami oraz malinami. Zrobienie spodu z płatków owsianych okazało się strzałem w dziesiątkę: nie dość, że są zawsze pod ręką to spód wychodzi lekki i pyszny. Cały sernik również nie jest ciężki, a odrobina czekolady...

Babeczki z ricottą i owocami.

Delikatne muffinki z dodatkiem ricotty,czekolady oraz borówek i malin. Sezon na owoce w pełni, w każdym z przepisów staramy się wykorzystywać świeże owoce i warzywa, które można dostać na pobliskim targu. Ostatnio tez postanowiłyśmy nieco poeksperymentować z ricottą,...

Tort porzeczkowy.

Biszkopt przekładany galaretką porzeczkową i kremem mascarpone. Sezon na porzeczki trwa na całego, w domu już stoi kilkanaście słoików z dżemem. Bardzo lubię porzeczki deserach gdyż ich naturalna kwasowość fajnie kontrastuje się ze słodkimi kremami. Do galaretki...

Sernik z ricotty z owocami.

Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z malinami, borówkami i poziomkami. Cudowny, idealny deser na lato ze świeżymi owocami. Spód jest bardzo chrupiący, z dodatkiem miodu i cynamonu, natomiast masa kremowa i lekka. Na wierzchu znajdują się dwa rodzaje malin,...

Ciasto jogurtowe z truskawkami.

Szybkie ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już ostatnia...

Truskawkowa chmurka.

Lekki i puszysty biszkopt z delikatną masą z serka i truskawek. Błyskawiczne, wyjątkowo pyszne i letnie ciasto. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 5 jajek 3/4...

Przekładaniec truskawkowy.

Delikatne ciasto z musem z serka i truskawek. Bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i bardzo truskawkowe.  Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 25 minut.  Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 6...

Mini tarty z truskawkami.

Tarty na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można każde...

Truskawkowy sernik na zimno.

Delikatny sernik z białą czekoladą oraz truskawkami. Rzadko robię serniki na zimno, gdyż średnio mnie pociągają ale muszę przyznać, że ten wyszedł przepyszny. Masa jest bardzo lekka i pomimo tego, że w środku jest mleko skondensowane i biała czekolada, nie nazbyt...

Ciasteczka red velvet.

Delikatne ciastka w czerwonym kolorze (choć na zdjęciu bardziej różowe niż czerwone:)) z dodatkiem lekkiej śmietany. Bardzo fajny pomysł na zrobienie błyskawicznego i efektownego deseru. Ciastka są lekkie, pochodzą z przepisu na matcha donuts. Ciekawa alternatywa od...

Tarta z winem i rabarbarem.

Tarta na kruchym cieście, z waniliowym kremem patissiere, truskawkami, rabarbarem i winem. Wyszło niesamowicie! Krem podstawowy z dodatkiem świeżej wanilii jest idealnie delikatny i lekko słodki. Rabarbar gotowany w winie nabiera bardzo ciekawego posmaku, jest na wpół...

Sernik marcepanowy.

Sernik z dużą ilością migdałów i czekoladą. Bardzo wyrazisty i aromatyczny. Ciastem z dodatkiem mąki migdałowej jest wyłożony spod oraz boki. W serze znajduje się masa marcepanowa, migdały oraz pokruszona czekolada. Całość oblana gęstym ganachem i obsypana migdałami....

Bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Ciasto migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo, przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo czekoladowe i pełne smaku....

Ciasto ucierane z rabarbarem.

Najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne. Przygotowanie: 20 minut....

Tort maliny w czekoladzie.

Prosty tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość…...

Łaciate brownie.

Brownie o smaku czekolady i kawy połączone z delikatną masa serową. Propozycja idealna dla wielbicieli serników, brownie i czekolady: tyle dobrego w jednym:) Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny....

Mazurek przekładany.

Sześć warstw ciasta migdałowego przekładane masą kawową, marmoladą z róży i bitą śmietaną, polane czekoladowym ganache. W zeszłym roku robiłam mazurek na kruchym cieście z polewą czekoladową. W tym roku chciałam spróbować czegoś innego, mianowicie składanego mazurka z...

Rolada czekoladowo pomarańczowa.

Masa z ricotty i śmietany, z pistacjami i truskawkami zawijana w delikatny biszkopt. Rolady są wyjątkowo smaczne i szybkie w wykonaniu, dlatego bardzo często lądują na stole świątecznym. Masa do tej wyszła wyjątkowo pyszna: dodatek ricotty sprawia, że śmietana nie...

Sernik wiosenny.

Sernik na czekoladowym spodzie o smaku pomarańczy. Po serniku zimowym przyszedł czas na wiosenny. Choć ostatnio pogoda jednak nie sprzyja , to ten sernik na pewno przyniesie powiew świeżości w kuchni i w żołądku:). Spód wykonany w sposób klasyczny czyli z ciasteczek...

Kopiec kreta.

Wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. Jest to bardzo popularny wypiek, więc postanowiłyśmy do niego podejść. Ciasto jest pełne słodkości: od bardzo czekoladowego ciasta z dodatkiem whisky, przez banany po bita śmietanę z kawałkami posiekanej...

Tort czekoladowo jagodowy.

Mocno czekoladowy tort na spodzie brownie z galaretką jagodową. Dawno na blogu nie było ciasta z dużą ilością czekolady ( a bardzo lubimy :)) więc przyszedł czas to nadrobić. Brownie na spodzie powstało metodą na oko i wyszło na prawdę wyśmienite, jedno z lepszych...

Szarlotka orkiszowa.

Szarlotka na orkiszowym spodzie z dużą ilością jabłek. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię szarlotki napakowane jabłkami, a do tej użyłam prawie 1,5 kilo – duszone z sokiem z cytryny i cukrem brązowym. Plasterki na wierzchu fajnie się spiekły i są lekko...

Tort czekoladowo śmietankowy.

Bardzo prosty w wykonaniu, bazowany na podstawowych składnikach. Jednak czasami to co najprostsze jest najlepsze:) Nie dość, że wygląda fantastycznie to jest niesamowicie pyszny. Całość nie jest zbyt słodka: ma lekki, czekoladowo śmietanowy smak. Idealny na wszelakie...

Tort z zieloną herbatą.

Ciasto biszkoptowe przekładane pianką z białej czekolady, jogurtu i japońskiej zielonej herbaty. To już kolejny przepis na blogu z użycie matchy czyli japońskiej zielonej herbaty. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to gorąco polecam – nie bez powodu używamy jej tak...

Red Velvet.

Klasyczne ciasto red velvet: czerwone biszkopty przekładane białym frostingiem. Już od dawna to ciasto było w blogowych planach i w końcu się udało. A było warto. Prócz niesamowitego wyglądu, również świetnie smakuje. Tekstura ciasta jest dosyć specyficzna: bardzo...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne