Najnowsze przepisy
Tarta pistacjowa z morelami.
Kremowa tarta na spodzie z pistacji oraz morelami. Jedna z najlepszych tart jakie do tej pory udało mi się zrobić. Spód dzięki mące z pistacji jest niezwykle kruchy i delikatny, jednak po upieczeniu nadzieniem jest spójny i nie rozpada się. Wypełnienie jest...
Czekoladowe babeczki z ricottą i owocami.
Czekoladowe muffinki z dodatkiem ricotty oraz malin i borówek. Ostatnio na blogu pojawiły się białe babeczki, teraz dzielimy się podobnymi tyle, że w wersji czekoladowej. Ktoś może stwierdzi, że „muffinki się już przejadły”, trochę prawdy w tym jest. Stały się bardzo...
Proste ciasto z wiśniami.
Błyskawiczne w wykonaniu i niezwykle pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Ciasto ucierane to obok drożdżowego, moje ulubione. Potrzeba do niego podstawowych składników, które powinny być w domu plus ulubione owoce. Jest bardzo puszyste i kremowe, nie powalająco...
Tort czereśniowy.
Tort czekoladowy z dużą ilością czereśni oraz śmietankowym serkiem na wierzchu. Tort sam w sobie jest bardzo prosty ale wyjątkowo wyrazisty w smaku. Gotowane czereśnie nadal pozostały nieco chrupkie, co nadaje całości ciekawej tekstury. Cały tort nie jest bardzo...
Tarta czekoladowa z malinami.
Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Idealne ukoronowanie sezonu na świeże maliny. Jak co roku, poza sezonem, do deserów i tortów będę wykorzystywać mrożone owoce, jednak do takiej tarty jak ta najlepsze są...
Sernik owocowo czekoladowy.
Sernik na zimno na spodzie owsianym z czekoladą, borówkami oraz malinami. Zrobienie spodu z płatków owsianych okazało się strzałem w dziesiątkę: nie dość, że są zawsze pod ręką to spód wychodzi lekki i pyszny. Cały sernik również nie jest ciężki, a odrobina czekolady...
Babeczki z ricottą i owocami.
Delikatne muffinki z dodatkiem ricotty,czekolady oraz borówek i malin. Sezon na owoce w pełni, w każdym z przepisów staramy się wykorzystywać świeże owoce i warzywa, które można dostać na pobliskim targu. Ostatnio tez postanowiłyśmy nieco poeksperymentować z ricottą,...
Tort porzeczkowy.
Biszkopt przekładany galaretką porzeczkową i kremem mascarpone. Sezon na porzeczki trwa na całego, w domu już stoi kilkanaście słoików z dżemem. Bardzo lubię porzeczki deserach gdyż ich naturalna kwasowość fajnie kontrastuje się ze słodkimi kremami. Do galaretki...
Sernik z ricotty z owocami.
Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z malinami, borówkami i poziomkami. Cudowny, idealny deser na lato ze świeżymi owocami. Spód jest bardzo chrupiący, z dodatkiem miodu i cynamonu, natomiast masa kremowa i lekka. Na wierzchu znajdują się dwa rodzaje malin,...
Ciasto jogurtowe z truskawkami.
Szybkie ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już ostatnia...
Truskawkowa chmurka.
Lekki i puszysty biszkopt z delikatną masą z serka i truskawek. Błyskawiczne, wyjątkowo pyszne i letnie ciasto. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 5 jajek 3/4...
Przekładaniec truskawkowy.
Delikatne ciasto z musem z serka i truskawek. Bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i bardzo truskawkowe. Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 25 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 6...
Mini tarty z truskawkami.
Tarty na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można każde...
Truskawkowy sernik na zimno.
Delikatny sernik z białą czekoladą oraz truskawkami. Rzadko robię serniki na zimno, gdyż średnio mnie pociągają ale muszę przyznać, że ten wyszedł przepyszny. Masa jest bardzo lekka i pomimo tego, że w środku jest mleko skondensowane i biała czekolada, nie nazbyt...
Ciasteczka red velvet.
Delikatne ciastka w czerwonym kolorze (choć na zdjęciu bardziej różowe niż czerwone:)) z dodatkiem lekkiej śmietany. Bardzo fajny pomysł na zrobienie błyskawicznego i efektownego deseru. Ciastka są lekkie, pochodzą z przepisu na matcha donuts. Ciekawa alternatywa od...
Tarta z winem i rabarbarem.
Tarta na kruchym cieście, z waniliowym kremem patissiere, truskawkami, rabarbarem i winem. Wyszło niesamowicie! Krem podstawowy z dodatkiem świeżej wanilii jest idealnie delikatny i lekko słodki. Rabarbar gotowany w winie nabiera bardzo ciekawego posmaku, jest na wpół...
Sernik marcepanowy.
Sernik z dużą ilością migdałów i czekoladą. Bardzo wyrazisty i aromatyczny. Ciastem z dodatkiem mąki migdałowej jest wyłożony spod oraz boki. W serze znajduje się masa marcepanowa, migdały oraz pokruszona czekolada. Całość oblana gęstym ganachem i obsypana migdałami....
Bezglutenowe ciasto czekoladowe.
Ciasto migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo, przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo czekoladowe i pełne smaku....
Ciasto ucierane z rabarbarem.
Najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne. Przygotowanie: 20 minut....
Tort maliny w czekoladzie.
Prosty tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość…...
Łaciate brownie.
Brownie o smaku czekolady i kawy połączone z delikatną masa serową. Propozycja idealna dla wielbicieli serników, brownie i czekolady: tyle dobrego w jednym:) Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny....
Mazurek przekładany.
Sześć warstw ciasta migdałowego przekładane masą kawową, marmoladą z róży i bitą śmietaną, polane czekoladowym ganache. W zeszłym roku robiłam mazurek na kruchym cieście z polewą czekoladową. W tym roku chciałam spróbować czegoś innego, mianowicie składanego mazurka z...
Rolada czekoladowo pomarańczowa.
Masa z ricotty i śmietany, z pistacjami i truskawkami zawijana w delikatny biszkopt. Rolady są wyjątkowo smaczne i szybkie w wykonaniu, dlatego bardzo często lądują na stole świątecznym. Masa do tej wyszła wyjątkowo pyszna: dodatek ricotty sprawia, że śmietana nie...
Sernik wiosenny.
Sernik na czekoladowym spodzie o smaku pomarańczy. Po serniku zimowym przyszedł czas na wiosenny. Choć ostatnio pogoda jednak nie sprzyja , to ten sernik na pewno przyniesie powiew świeżości w kuchni i w żołądku:). Spód wykonany w sposób klasyczny czyli z ciasteczek...
Kopiec kreta.
Wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. Jest to bardzo popularny wypiek, więc postanowiłyśmy do niego podejść. Ciasto jest pełne słodkości: od bardzo czekoladowego ciasta z dodatkiem whisky, przez banany po bita śmietanę z kawałkami posiekanej...
Tort czekoladowo jagodowy.
Mocno czekoladowy tort na spodzie brownie z galaretką jagodową. Dawno na blogu nie było ciasta z dużą ilością czekolady ( a bardzo lubimy :)) więc przyszedł czas to nadrobić. Brownie na spodzie powstało metodą na oko i wyszło na prawdę wyśmienite, jedno z lepszych...
Szarlotka orkiszowa.
Szarlotka na orkiszowym spodzie z dużą ilością jabłek. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię szarlotki napakowane jabłkami, a do tej użyłam prawie 1,5 kilo – duszone z sokiem z cytryny i cukrem brązowym. Plasterki na wierzchu fajnie się spiekły i są lekko...
Tort czekoladowo śmietankowy.
Bardzo prosty w wykonaniu, bazowany na podstawowych składnikach. Jednak czasami to co najprostsze jest najlepsze:) Nie dość, że wygląda fantastycznie to jest niesamowicie pyszny. Całość nie jest zbyt słodka: ma lekki, czekoladowo śmietanowy smak. Idealny na wszelakie...
Tort z zieloną herbatą.
Ciasto biszkoptowe przekładane pianką z białej czekolady, jogurtu i japońskiej zielonej herbaty. To już kolejny przepis na blogu z użycie matchy czyli japońskiej zielonej herbaty. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to gorąco polecam – nie bez powodu używamy jej tak...
Red Velvet.
Klasyczne ciasto red velvet: czerwone biszkopty przekładane białym frostingiem. Już od dawna to ciasto było w blogowych planach i w końcu się udało. A było warto. Prócz niesamowitego wyglądu, również świetnie smakuje. Tekstura ciasta jest dosyć specyficzna: bardzo...