Zaznacz stronę

Puszyste pancakes

Doskonałe o poranku, na leniwe rozkoszowanie się rozpoczynającym się dniem.

Puszyste i słodkie pancakes mają swoich wielbicieli wśród małych i dużych. Pamiętam jak na pierwszą randkę pięć lat temu, przygotowałam mojemu obecnemu chłopakowi właśnie te niepozorne placuszki. Myślę, że już wtedy rozkochałam go w sobie 🙂

Tradycyjnie spożywa się je z dodatkiem syropu klonowego i masła. Jednakże trochę łamię konwenanse, i słodkie smaki przełamuje kwaśnymi.

Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: od razu.
Liczba porcji z przepisu: 16 placuszków.

Składniki

2 jajka
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
200 g kefiru
30g kakao
1 łyżka masła

Wykonanie

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre składniki. Połączyć delikatnie zawartość obu misek. Rozgrzać patelnię z jedną łyżką masła. Niewielką ilość ciasta wlać na patelnie. Smażyć z jednej strony do momentu pojawienia się pęcherzyków na wierzchniej części ciasta, następnie szybko obrócić na drugą stronę. Placuszki powinny mieć brązowo- złoty kolor. Najlepiej smakują zjedzone od razu na ciepło z dowolnymi dodatkami. Ja tym razem wykorzystałam jogurt naturalny, miód lawendowy i jeżyny. Pycha!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!