Zaznacz stronę

Sernik imbirowy z gruszką

Nie sposób opisać bogactwa smaków, jakie kryje ten niepozorny wypiek. Niby sernik, nic wielkiego- a jednak 🙂 Na słodki spód, przygotowany z daktyli, wlałam masę serową, w której to kryją się soczyste kawałki podsmażonej gruszki oraz świeży, tarty imbir. Całość oblałam cynamonowym syropem cukrowym, pozostałym po gruszkach. Sernik tak wszystkim posmakował, że piekłam go już chyba z 5 razy 🙂 Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 🙂

Przygotowanie: 100 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień
Liczba porcji z przepisu: 14 kawałków

Składniki

100g daktyli
dwie łyżki masła
220g herbatników

15 gruszek średniej wielkości
łyżka masła
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny

1kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
4 żółtka
250ml śmietanki 30%
50g świeżego imbiru (kontroluj ilość dodawanego imbiru, co by nie przesadzić 🙂

Wykonanie

Spód: Daktyle zalać gorącą wodą, i pozostawić do czasu, aż zmiękną. Dodać masło i zblendować. Następnie zmiksować krakersy, pozostawiając większe kawałeczki ciasteczek, i całość wymieszać. Wyłożyć na blaszkę o średnicy 27cm. Masy ciasteczkowo- daktylowej wyjdzie naprawdę sporo, dlatego ja, wykładam nia również boki tortownicy. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia. W tym czasie przygotować gruszki.

Gruszki:
15 gruszek obrać. 10 z nich pozostawić w całości, a 5 wypestkować i pokroić w kostkę. Na patelni lub w garnku roztopić masło, dodać owoce, cukier oraz cynamon i sok z cytryny. Gdy owoce puszczą sok i cukier całkowicie się rozpuści, można wyciągnąć te gruszki, które zostały pokrojone w kostkę. Całe owoce gotować w cukrowym syropie do czasu aż zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
Twaróg zmielić, dodać jajka, żółtka, śmietanę, cukier puder, i oczywiście świeży, tarty imbir, którego nie należy żałować 😉 Całość delikatnie zmiksować. Gdy gruszki pokrojone w kostkę ostygną, dodać je do masy serowej i wymieszać. Całość przelać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejne 50 minut*. Studzić w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej będzie smakował na następny dzień, po schłodzeniu w lodówce. Oczywiście nie zapomnijcie przyozdobić wypieku podsmażonymi gruszkami i syropem 😉
*Jak każdy inny sernik, tak i ten, piekłam w kąpieli wodnej 🙂

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa 🙂 Koniecznie daj znać, czy ciacho smakowało 😉