


Placek z morelami
Kilka dni temu upiekłam pie’a z wiśniami i rozmarynem, i od tego momentu codziennie dogadzam domownikom nowym wypiekiem. Wykorzystałam już śliwki z dodatkiem mięty i cynamonu, dynię z pomarańczą, oraz borówki z malinami. A dziś przyszła pora na morele. Przepis jej bardzo uniwersalny, i do wypełnienia ciasta możecie użyć absolutnie każdych owoców. Niestety z braku ceramicznych form użyłam zwykłej blaszki na tarte, przez co ciasto jest niższe, jednakże wspaniały smak owoców połączonych z kruchym ciastem jest niezmienny.
Przygotowanie: 80 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.
Składniki
2 i ½ szklanki mąki
180 g masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
1 kg moreli
1 szklanka cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
skórka otarta z drugiej połowy cytryny
kilka listów mięty



Wykonanie
Mąkę umieścić w misce wraz z pokrojonym masłem i pozostałymi składnikami. Zagnieść na ciasto, uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około jedną godzinę.
W tym czasie można przygotować owoce. Morele umyć, osuszyć i pokroić na 4 części. Umieścić w garnku z grubym dnem z otartą skórką z cytryny i miętą. Podsmażać przez kilka minut, między czasie owoce puszczą sok. Dodać cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i gotować jeszcze przez chwile, mieszając owoce. Następnie zdjąć z palnika, pozostawić do wystygnięcia. Owoce w tym czasie zgęstnieją.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedna może być nieco większa. Rozwałkować większą część i wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi zostawić lekko wystające, dzięki temu łatwiej będzie połączyć dolną część ciasta z górną. Co prawda nie spotyka się w przepisach zalecenia wcześniejszego wypieczenia spodu, jednakże ja włożyłam ciasto do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Na tak przygotowany spód wyłożyć wcześniej podsmażone owoce, oraz drugą część rozwałkowanego ciasta. Docisnąć boki i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch tarty można dodatkowo przed umieszczeniem w piekarniku posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, oraz posypać cukrem.



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!