Tarty
na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo
fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym
idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu
będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można
każde owoce jakie mamy pod ręką, tarty będą smakować równie
dobrze.
na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo
fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym
idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu
będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można
każde owoce jakie mamy pod ręką, tarty będą smakować równie
dobrze.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 9-10 tart.
porcji z przepisu: 9-10 tart.
Ciasto
na tartę:
na tartę:
-
200 g
mąki pszennej -
25
g kakao do wypieków -
30
g cukru pudru -
125
g masła -
1
jajko -
1/2
łyżeczka soli -
3
łyżki zimnej wody
Krem
podstawowy/ patissiere:
-
3
żółtka -
60
g cukru -
20
g mąki pszennej -
250
ml mleka -
2
laski wanilii
Oraz:
świeże truskawki.
świeże truskawki.
Wykonanie:
Ciasto:
W
dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki
będą przypominać bułkę tartą. Dodać jajko i wymieszać z
pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką
stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli, dodając po
łyżce wody. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30
minut.
dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki
będą przypominać bułkę tartą. Dodać jajko i wymieszać z
pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką
stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli, dodając po
łyżce wody. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30
minut.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim
wysmarowane masłem foremki do tarty. Przykryć folią spożywczą i
wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15
minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.
nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim
wysmarowane masłem foremki do tarty. Przykryć folią spożywczą i
wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15
minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.
Krem
podstawowy:
Żółtka
ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie
wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna
wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, wlać je do miski z masą jajeczną i
cały czas energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta.
Następnie przelać z powrotem do miski z mleka i podgrzewać około
2-3 minut, aż krem zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawić do
stężenia, najlepiej do lodówki.
ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie
wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna
wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, wlać je do miski z masą jajeczną i
cały czas energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta.
Następnie przelać z powrotem do miski z mleka i podgrzewać około
2-3 minut, aż krem zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawić do
stężenia, najlepiej do lodówki.
Do
wystudzonych ciastek przełożyć krem i ułożyć pokrojone w
plasterki truskawki. Można podawać od razu lub przetrzymywać w
lodówce.
wystudzonych ciastek przełożyć krem i ułożyć pokrojone w
plasterki truskawki. Można podawać od razu lub przetrzymywać w
lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Strawberry
mini tarts.
Chocolate mini tarts with vanilla patissiere and fresh strawberries.
Preparation: 40
minutes.
Baking:
25 minutes.
All
ready: about 4 hours.
Servings:
8-9 mini tarts.
Pastry:
-
200 g
plain flour
-
30
g caster sugar -
25
g dark baking cocoa -
125
g softened butter -
1
egg, lightly beaten -
1/2
tsp of salt ( plus about 3 tbsp of cold water)
Creme
patissiere:
-
3
yolks -
60
g sugar -
20
g flour -
250
ml milk -
beans
from 1 vanilla stick
Moreover:
-
fresh
strawberries, sliced