Bułeczki
z grillowanym kurczakiem, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowo pomidorowym. Ciasto z tego przepisy wykorzystuję bardzo często,
gdyż jest bardzo delikatne i niezawodne. Pomysł na takie bułeczki
to świetna sprawa na imprezy lub jako lunch czy przystawka.
Kilkukrotnie je przygotowywałam i za każdym razem wszystkim
smakowały. Sos musztardowy jest bardzo ostry i świetnie kontrastuje
się z kwaśnym ogórkiem.
z grillowanym kurczakiem, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowo pomidorowym. Ciasto z tego przepisy wykorzystuję bardzo często,
gdyż jest bardzo delikatne i niezawodne. Pomysł na takie bułeczki
to świetna sprawa na imprezy lub jako lunch czy przystawka.
Kilkukrotnie je przygotowywałam i za każdym razem wszystkim
smakowały. Sos musztardowy jest bardzo ostry i świetnie kontrastuje
się z kwaśnym ogórkiem.
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie:
20 minut
20 minut
Gotowe
do podania: około 1 godzina.
do podania: około 1 godzina.
Ilość
porcji z przepisu: 8 bułeczek.
porcji z przepisu: 8 bułeczek.
Ciasto:
-
140
ml lekko ciepłego mleka -
łyżeczka
drożdży suszonych -
łyżeczka
cukru -
2
szklanki mąki pszennej -
szczypta
soli -
łyżka
masła
Nadzienie:
-
200
g piersi z kurczaka -
1
łyżeczka przyprawy do gyrosa -
2
łyżki oliwy -
4
duże ogórki kiszone ( lub konserwowe jeżeli ktoś preferuje) -
2
łyżki musztardy sarepskiej -
1
łyżka musztardy francuskiej -
2
łyżki gęstego przecieru pomidorowego -
sól
i pieprz do smaku -
roztrzepane
żółtko
Wykonanie:
Ciasto:
Masło
roztopić.
roztopić.
Mleko
podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
W
dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz
masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze
zlepione.
dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz
masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze
zlepione.
Gotowe
ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (ciasto nie wyrasta bardzo dużo).
ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (ciasto nie wyrasta bardzo dużo).
Rozgrzać
patelnię grillową. Kurczaka pokroić w małe kawałki i włożyc do
miseczki. Dodać przyprawę oraz oliwę i dobrze wymieszać. Tak
przygotowanego kurczaka usmażyć.
patelnię grillową. Kurczaka pokroić w małe kawałki i włożyc do
miseczki. Dodać przyprawę oraz oliwę i dobrze wymieszać. Tak
przygotowanego kurczaka usmażyć.
Obydwie
musztardy pomieszać z sosem pomidorowym. Dodać pieprzu o soli do
smaku. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu. Na koniec
wmieszać usmażonego kurczaka.
musztardy pomieszać z sosem pomidorowym. Dodać pieprzu o soli do
smaku. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu. Na koniec
wmieszać usmażonego kurczaka.
Piekarnik
nagrzać do 180C. Duża blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
nagrzać do 180C. Duża blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto
podzielić na 8 równych części i rozwałkować każdą na kształt
koła. Do środka nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch posmarować
żółtkiem. Piec 15-20 minut.
podzielić na 8 równych części i rozwałkować każdą na kształt
koła. Do środka nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch posmarować
żółtkiem. Piec 15-20 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
BBQ
Buns.
Preparation: 20
minutes.
Baking
: 20 minutes.
All
ready: about 1 hour.
Servings:
8 buns.
Dough:
-
140
ml warm milk
-
1
tsp dry yest
-
1
tsp raw sugar
-
2
cup white flour
-
a
pinch of salt
-
1
tbsp butter
Filling:
-
200
g chicken breasts, skinless and boneless.
-
1
tsp gyros seasoning
-
2
tbsp olive oil
-
4
large pickles, cubed
-
2
very spicy mustard
-
1
tbsp french mustard
-
2
tbsp thick tomato paste
-
salt
and pepper for the taste
-
egg
yolk, lightly beaten
Directions:
Dough:
Melt
the butter.
Warm
the milk and add yeast and sugar, stir together.
In
a big bowl combine flour, melted butter and milks with yeast and
sugar. Toss the dough until be smooth.
Place
ready dough in a clean bowl and set aside for 30 minutes, to grow.
Heat
grilling non stick pan. Slice chicken breasts and place in small pot.
Add olive oil and gyros seasoning and mix well. Fry chicken on grilling
pan until it’s well done.
Place
both mustard, tomato paste and pickles, stir. Add some salt and
pepper. Lastly stir in grilled chicken ( you can chop it after
grilling if You want)
Preheat
the oven to 180C. Line large baking pan with a parchment paper.
Take
prepared dough and divide it into 8 equal parts. Line each into a
circle. Place some filling on the middle and wrap into bun shape.
Spread whipped yolk on the top. Bake for 15-20 minutes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
minutes.
: 20 minutes.
ready: about 1 hour.
8 buns.
140
ml warm milk
ml warm milk
1
tsp dry yest
tsp dry yest
1
tsp raw sugar
tsp raw sugar
2
cup white flour
cup white flour
a
pinch of salt
pinch of salt
1
tbsp butter
tbsp butter
200
g chicken breasts, skinless and boneless.
g chicken breasts, skinless and boneless.
1
tsp gyros seasoning
tsp gyros seasoning
2
tbsp olive oil
tbsp olive oil
4
large pickles, cubed
large pickles, cubed
2
very spicy mustard
very spicy mustard
1
tbsp french mustard
tbsp french mustard
2
tbsp thick tomato paste
tbsp thick tomato paste
salt
and pepper for the taste
and pepper for the taste
egg
yolk, lightly beaten
yolk, lightly beaten
the butter.
the milk and add yeast and sugar, stir together.
a big bowl combine flour, melted butter and milks with yeast and
sugar. Toss the dough until be smooth.
ready dough in a clean bowl and set aside for 30 minutes, to grow.
grilling non stick pan. Slice chicken breasts and place in small pot.
Add olive oil and gyros seasoning and mix well. Fry chicken on grilling
pan until it’s well done.
both mustard, tomato paste and pickles, stir. Add some salt and
pepper. Lastly stir in grilled chicken ( you can chop it after
grilling if You want)
the oven to 180C. Line large baking pan with a parchment paper.
prepared dough and divide it into 8 equal parts. Line each into a
circle. Place some filling on the middle and wrap into bun shape.
Spread whipped yolk on the top. Bake for 15-20 minutes.
us on facebook!
apetit!!
for all the comments, every word means a lot for us:)
paluszki lizać jakie tu pyszności!:D
lubię takie małe przekąski
Twoje bułeczki wyglądają wspaniale, a skoro tak zachwalasz niezawodne ciasto na pewno je wypróbuję :))