Zaznacz stronę

To klasyczne amerykańskie śniadanie,
jednak dzięki zastąpieniu maślanki mlekiem nabiera polskiego
charakteru. Jabłka, rodzynki i cynamon to idealne połączenie do
każdego wypieku, doskonale smakuje również w tym wydaniu.  


Składniki.
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek lub suszonej
    żurawiny
Wykonanie.
Masło rozpuścić w rondelku i
pozostawić do wystygnięcia. W jednej misce zmieszać przesianą
mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier brązowy i
cynamon. Do drugiej miski wlać rozpuszczone masło, mleko, jajko,
olejek i zmieszać do połączenia składników. Połączyć suche i
płynne składniki do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać,
pokroi w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić na 15
minut, przykrywając ściereczką.
Smażyć na patelni teflonowej bez
tłuszczu. Najlepiej około 20 centymetrowej, jeżeli takie nie
posiadamy to pancakesy powinny mieć właśnie taką średnicę. Aby
ciasto dobrze wyrosło, powinniśmy trzymać je na bardzo małym
ogniu. Przewracać delikatnie gdy będą zarumienione i dobrze
wyrośnięte. Podawać np. z jogurtem naturalnym lub konfiturą
owocową czy miodem .

Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 16
pancakesów
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 59,4 g
~ tłuszcze 36,4 g
~ węglowodany 432 g
~ błonnik 12,2 g
Kaloryczność całego przepisu : 2266
kcal
Jeden naleśnik: 151 kcal
Zapraszamy do komentowania 😉