Zaznacz stronę

 Owsianka z bakaliami i masłem orzechowym.

Owsianka to jedno z najpopularniejszych
śniadań w Polsce, gości w praktycznie każdym domu. Nie dość ze
prosta i szybka w wykonaniu to pełna najcenniejszych składników
odżywczych. My prezentujemy ją z bakaliami i
masłem orzechowym. To zestawienie sprawia, ze śniadanie będzie
bardzo dobre zarówno pod względem smakowym jak i zdrowotnym. Nawet
najbardziej zapracowane i zagonione osoby powinny znaleźć czas na
śniadanie, które da im energię na cały dzień.

  • 115 ml mleka
  • 20 g płatków jęczmiennych
  • 20 g płatków owsianych
  • po 10 g: żurawiny suszonej,
    rodzynek, orzechów laskowych i migdałów
  • 1 suszona figa
  • łyżeczka masła orzechowego (
    np. firmy Sante )
Wykonanie:
Mleko podgrzać ( chyba, że ktoś
preferuje płatki z mlekiem zimnym :)). Bakalie posiekać na małe
kawałki, wrzucić do miseczki wraz z płatkami. Zalać mlekiem,
dodać masło orzechowe i mieszać aż się rozpuści. Śniadanie
gotowe 🙂 
Płatki owsiane:
– dostarczają białko, niezbędne do budowy kości
– źródło witamin : B6 (poprawia pamięć i koncentrację) , B1 oraz kwas pantotenowy przeciw zmęczeniu i rozdrażnieniu
– żródło błonnika (beta glokan) – obniża cholesterol, zmiejsza ryzyko chorób wieńcowych
– wyrównują poziom cukru we krwi (zalecane są również cukrzykom)
-zawierają cenne NIENASYCONE kwasy tłuszczowe , które chronią przed nowotworami, są budulcem mózgu i układu nerwowego

Płatki jęczmienne:
– mają właściwości antynowotworowe
– zródło fosforu, wapnia, potasu, magnezu, witamin z grupy B, cynku
– zawiera witaminę PP czyli niacynę, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
– zródło błonnika
Orzechy:
 – zawierają witaminę E, która opóżnia proces starzenia , obniża cholesteror
– żródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
– kwas foliowy, budulec układu nerwowego, poprawiający pamięć i koncentrację ( zalecany szczególnie kobietom w ciąży )
– potas, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, magnez
Migdały:
– odkwaszają organizm
– witamina PP
Rodzynki:
– chronią przed wypłukiwaniem wapnia z kości, chronią przed osteoporozą
– witaminy C oraz E
– potas, cynk, żelazo
Figi:
-likwidacja zaparć
-źródło cynku
-wspomagają gospodarkę hormonalną
-mają działanie antybakteryjne
-leczą wrzody żołądka
Masło orzechowe ( kupujemy tylko masła zrobione z minimum 90% orzechów, nie słodzone  )
– zastrzyk energii
– obniża Cholesterol
– zapobiega miażdżycy 
– bogate w NIENASYCONE kwasy tłuszczowe
– forsfor, magnez, witamina e oraz cynk

Czas wykonania: ok. 7 minut.
Ilość porcji z przepisu: 1 porcja.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 13,8 g g
~ tłuszcze 22,2 g
~ węglowodany 66,6 g
~ błonnik 9,4 g
Jedna porcja : 489 kcal

Przepis bierze udział w


Zapraszamy do komentowania:)