Danie które dostarcza ogromną ilość
białka i zdrowych tłuszczy. Bardzo pożywne, proste w wykonaniu i
niezwykle smaczne. Ciekawa wariacja klasycznego omletu.
-
1 łyżka oliwy
-
1 por (biała część)
-
1 mały ząbek czosnku
-
świeży tymianek
-
50 g świeżego szpinaku
-
3 jajka
-
25g sera feta
-
sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę
oliwy. Czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
Potem dodać drobno pokrojonego pora i smażyć aż będzie bardzo
miękki. Na koniec dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu aż
zwiędnie. Farsz ściągnąć z patelni.
oliwy. Czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
Potem dodać drobno pokrojonego pora i smażyć aż będzie bardzo
miękki. Na koniec dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu aż
zwiędnie. Farsz ściągnąć z patelni.
Jajka rozbić, doprawić solą i
pieprzem, dodać liście tymianku i wymieszać. Gotową masę wylać
na rozgrzaną patelnie i trzymać do momentu gdy jajka się zetną.
Farsz wyłożyć na połowę omletu posypać fetą, delikatnie
przykryć farsz drugą połową.
pieprzem, dodać liście tymianku i wymieszać. Gotową masę wylać
na rozgrzaną patelnie i trzymać do momentu gdy jajka się zetną.
Farsz wyłożyć na połowę omletu posypać fetą, delikatnie
przykryć farsz drugą połową.
Podawać ze świeżym szpinakiem.
Czas wykonania: 15 minut.
Ilość porcji z przepisu: 1 omlet.
Zapraszamy do komentowania:)
Sycący posiłek. 🙂 Bardzo lubię takie omlety, a fet, pora i szpinak akurat bardzo lubię razem!
na pewno takie zrobię, kocham wszystko co ma w sobie szpinak 😉