Wrapy mogą kojarzyć się z McDonaldem
bądź innym fast foodem, tłustym kurczakiem i
majonezem . Jednak jeżeli zrobimy
takiego wrapa z mąki pełnoziarnistej a w środku znajdą się
wartościowe składniki to z bomby kalorycznej zmienia się pożywną kolację bądź przekąskę.
Nasza propozycja składa się z
zielonych warzyw jak sałata czy szpinak czyli źródła błonnika,
oliwy która wprowadzi do dania niezbędne i zdrowe tłuszcze oraz
jajka za którym kryje się białko. Taki zestaw składników zapewni
naszemu organizmowi mnóstwo energii. To danie jest bardzo zdrowe i
smaczne. Jeżeli zaserwujemy takie wrapy gościom lub przyjaciołom
na pewno będą pod wrażeniem (dla mężczyzn lub mięsożerców
można jajko zastąpić kurczakiem pieczonym lub smażonym).
Tortille:
-
45 g mąki pełnoziarnistej
-
45 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
pół łyżeczki proszku do
pieczenia -
łyżeczka masła
-
60 ml wody
Nadzienie:
-
pęczek
świeżego szpinaku -
3 łyżki
oliwy -
2 ząbki
czosnku -
20 g pestek
dyni lub orzechów włoskie -
4 jajka
-
4 liście
ulubionej sałaty ( maślana, karbowana, lodowa itp.) -
ogórek,
pomidor ( możemy dać jakiekolwiek ulubione warzywa) -
suszone
pomidory , 1 mały słoik
Wykonanie.
Tortille:
Obydwie mąki
wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać
rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż
uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki.
Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i
formować okrągłe placki.
wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać
rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż
uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki.
Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i
formować okrągłe placki.
Im większe i
cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
Duża patelnię
mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać
kiedy nabiorą lekko złotego koloru
mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać
kiedy nabiorą lekko złotego koloru
Nadzienie:
Aby przygotować
pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do
momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić
do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na
rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak
aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i
zmiksować na pesto.
pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do
momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić
do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na
rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak
aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i
zmiksować na pesto.
Na patelni zrobić
jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś
preferuje płynne żółtko.
jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś
preferuje płynne żółtko.
Wszystkie warzywa
umyć i pokroić.
umyć i pokroić.
Placki posmarować
pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)
pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)
Czas wykonania: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: 4 wrapy.
1 tortilla: 89 kcal.
1 porcja pesto: 95 kcal.
1 jajko: 78 kcal.
Całość : 262 kcal (plus
warzywa które preferujemy).
warzywa które preferujemy).
pyszności! zdrowa alternatywa dla McDonalda 🙂
Rewelacja 🙂 Smakuje sto razy lepiej niż kupny, aczkolwiek, ja nie obejdę się bez dodania indyka 🙂