Zaznacz stronę


Wrapy mogą kojarzyć się z McDonaldem
bądź innym fast foodem, tłustym kurczakiem i

majonezem . Jednak jeżeli zrobimy
takiego wrapa z mąki pełnoziarnistej a w środku znajdą się
wartościowe składniki to z bomby kalorycznej zmienia się pożywną kolację bądź przekąskę.
Nasza propozycja składa się z
zielonych warzyw jak sałata czy szpinak czyli źródła błonnika,
oliwy która wprowadzi do dania niezbędne i zdrowe tłuszcze oraz
jajka za którym kryje się białko. Taki zestaw składników zapewni
naszemu organizmowi mnóstwo energii. To danie jest bardzo zdrowe i
smaczne. Jeżeli zaserwujemy takie wrapy gościom lub przyjaciołom
na pewno będą pod wrażeniem (dla mężczyzn lub mięsożerców
można jajko zastąpić kurczakiem pieczonym lub smażonym).

Tortille:
  • 45 g mąki pełnoziarnistej
  • 45 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do
    pieczenia
  • łyżeczka masła
  • 60 ml wody
Nadzienie:
  • pęczek
    świeżego szpinaku
  • 3 łyżki
    oliwy
  • 2 ząbki
    czosnku
  • 20 g pestek
    dyni lub orzechów włoskie
  • 4 jajka
  • 4 liście
    ulubionej sałaty ( maślana, karbowana, lodowa itp.)
  • ogórek,
    pomidor ( możemy dać jakiekolwiek ulubione warzywa)
  • suszone
    pomidory , 1 mały słoik

Wykonanie.
Tortille:
Obydwie mąki
wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać
rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż
uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki.
Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i
formować okrągłe placki.
Im większe i
cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
Duża patelnię
mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać
kiedy nabiorą lekko złotego koloru
Nadzienie:
Aby przygotować
pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do
momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić
do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na
rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak
aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i
zmiksować na pesto.
Na patelni zrobić
jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś
preferuje płynne żółtko.
Wszystkie warzywa
umyć i pokroić.
Placki posmarować
pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)
Czas wykonania: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: 4 wrapy.
1 tortilla: 89 kcal.
1 porcja pesto: 95 kcal.
1 jajko: 78 kcal.
Całość : 262 kcal (plus
warzywa które preferujemy).
Przepis bierze udział w

Zapraszamy do komentowania:)