Bardzo lekka zupa, idealna jako
przystawka. Słodki smak marchwii świetnie komponuje się z
wyrazistym imbirem. Łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe,
idealna na każdą porę roku.
-
łyżka masła lub oliwy
-
1 duża cebula
-
pół kilograma marchwi
-
3 szklanki bulionu warzywnego ( z kostki lub
z wywaru ) -
czterocentymetrowy kawałek imbiru (
lub 2 łyżeczki imbiru w proszku) -
jogurt naturalny lub śmietana do podania
-
sól i pieprz
Wykonanie.
Cebulę kroimy w kawałki i podsmażamy
w dużym garnku na maśle lub oliwie. Kiedy cebula się zarumieni
wlewamy bulion i pokrojoną w kawałki marchewkę. Imbir
ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do garnka. Doprawiamy
solą i pieprzem. Zupę należy gotować około 20-30 minut, aż
marchew będzie miękką. Potem całość zblenderować i podawać z
jogurtem w wersji light lub śmietaną.
w dużym garnku na maśle lub oliwie. Kiedy cebula się zarumieni
wlewamy bulion i pokrojoną w kawałki marchewkę. Imbir
ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do garnka. Doprawiamy
solą i pieprzem. Zupę należy gotować około 20-30 minut, aż
marchew będzie miękką. Potem całość zblenderować i podawać z
jogurtem w wersji light lub śmietaną.
Czas wykonania: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: 2 duże talerze.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 11,5 g
~ tłuszcze 17,5 g
~ węglowodany 57,8 g
~ błonnik 20 g
Kaloryczność całego przepisu : 307
kcal
kcal
Jeden talerz : 153 kcal
Zapraszamy do komentowania:)