Zaznacz stronę

Bardzo lekka zupa, idealna jako
przystawka. Słodki smak marchwii świetnie komponuje się z
wyrazistym imbirem. Łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe,
idealna na każdą porę roku.

  • łyżka masła lub oliwy
  • 1 duża cebula
  • pół kilograma marchwi
  • 3 szklanki bulionu warzywnego ( z kostki lub
    z wywaru )
  • czterocentymetrowy kawałek imbiru (
    lub 2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • jogurt naturalny lub śmietana do podania
  • sól i pieprz 
Wykonanie.
Cebulę kroimy w kawałki i podsmażamy
w dużym garnku na maśle lub oliwie. Kiedy cebula się zarumieni
wlewamy bulion i pokrojoną w kawałki marchewkę. Imbir
ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do garnka. Doprawiamy
solą i pieprzem. Zupę należy gotować około 20-30 minut, aż
marchew będzie miękką. Potem całość zblenderować i podawać z
jogurtem w wersji light lub śmietaną.
Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 duże talerze.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 11,5 g
~ tłuszcze 17,5 g
~ węglowodany 57,8 g
~ błonnik 20 g
Kaloryczność całego przepisu : 307
kcal
Jeden talerz : 153 kcal

Zapraszamy do komentowania:)