Słodko ostra zupa z bazylią. Świetnie
nadaje się jako przystawka bądź samodzielne danie z dodatkiem
makaronu. Bardzo prosta w wykonaniu, nieco inna wersja klasycznej
pomidorowej.
-
1 kg pomidorów
-
3 średnie czerwone papryki
-
2 ząbki czosnku
-
1 duża cebula
-
2 łyżki oliwy
-
4 szklanki bulionu warzywnego ( z
kostki lub przyrządzonego wcześniej wywaru) -
garść listków świeżej bazylii
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
pół łyżeczki pieprzu cayenne
-
2 łyżeczki cukru brązowego
-
250 ml passaty pomidorowej
-
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę, pomidory, czosnek oraz paprykę
obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku
rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek oraz cebulę, potem
dodać pomidory i paprykę. Smażyć około 5 minut. Potem zalać
bulionem, dodać passatę, bazylię, cukier, słodką paprykę i
pieprz cayenne. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Zupę
zblenderować na krem a następnie dokładnie przecedzić przez sitko
aby pozbyć się skórek i pestek. Na koniec doprawić sola i
pieprzem. Podawać solo lub z makaronem czy ryżem.
obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku
rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek oraz cebulę, potem
dodać pomidory i paprykę. Smażyć około 5 minut. Potem zalać
bulionem, dodać passatę, bazylię, cukier, słodką paprykę i
pieprz cayenne. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Zupę
zblenderować na krem a następnie dokładnie przecedzić przez sitko
aby pozbyć się skórek i pestek. Na koniec doprawić sola i
pieprzem. Podawać solo lub z makaronem czy ryżem.
Czas wykonania: około 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 5 średniej
wielkości talerzy
wielkości talerzy
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
przepisu :
~ białko 27,3 g
~ tłuszcze 34,1 g
~ węglowodany 114,7g
~ błonnik 27,6g
Kaloryczność całego przepisu : 700
kcal
kcal
Jedna porcja : 140 kcal
Zapraszamy do komentowania:)