Zaznacz stronę

Będąc na „dyniowej” fali znowu
prezentujemy Wam przepis właśnie z dynią w roli głównej. Tym
razem w wersji na słono. Proponujemy bardzo ciekawe połączenie
składników: makaron pełnoziarnisty, szpinak, pieczona dynia, feta,
orzechy i jogurt naturalny z przyprawami. Całe danie jest bardzo
lekkie i bogate w wartościowe składniki odżywcze. To danie jest
bardzo dobre dla osób na diecie. W lodówce zostało jeszcze całkiem
sporo dyni więc szykujcie się na większą jej dawkę na tylife 🙂

Przygotowanie: 15
minut.
Czas gotowania: 20
minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 duże talerze.
  • 400 g świeżej dyni
  • 180 g makaronu pełnoziarnistego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • 150 ml jogurty naturalnego
  • szczypta słodkiej
    papryki,suszonej bazylii, soli i pieprzu
  • pęczek świeżego szpinaku lub
    300 g mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki gałki
    muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie.
Dynia:
Piekarnik nastawić
na 200 stopni. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeżeli dynia jest młoda wystarczy ją umyć, wypestkować i pokroić
na małą kosteczkę. Dużą dynię trzeba najpierw obrać ze skóry.
Dynię piec około 30 minut, do czasu gdy będzie miękka.
Szpinak:
Świeży
szpinak umyć, usunąć łodyżki i trzymać na patelni, aż
zwiędnie. Odlać wodę i dodać łyżkę masła. Gdy masło się
roztopi dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i gałkę.
Wymieszać i odłożyć na talerzyk. Gdy szpinak ostygnie drobno go
posiekać, dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy użynamy szpinaku
mrożonego trzymać go na patelni, aż cała woda wyparuje a potem
postępować jak wyżej.
Fetę
pokroić w drobna kosteczkę. Orzechy posiekać. Jogurt wymieszać z
przyprawami.
Zagotować
makaron, aż będzie al dente. Następnie wymieszać ze szpinakiem.
Na koniec dodać orzechy, fetę i jogurt. Podawać na ciepło.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)