Będąc na „dyniowej” fali znowu
prezentujemy Wam przepis właśnie z dynią w roli głównej. Tym
razem w wersji na słono. Proponujemy bardzo ciekawe połączenie
składników: makaron pełnoziarnisty, szpinak, pieczona dynia, feta,
orzechy i jogurt naturalny z przyprawami. Całe danie jest bardzo
lekkie i bogate w wartościowe składniki odżywcze. To danie jest
bardzo dobre dla osób na diecie. W lodówce zostało jeszcze całkiem
sporo dyni więc szykujcie się na większą jej dawkę na tylife 🙂
Przygotowanie: 15
minut.
minut.
Czas gotowania: 20
minut.
minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 duże talerze.
porcji z przepisu: 2 duże talerze.
-
400 g świeżej dyni
-
180 g makaronu pełnoziarnistego
-
50 g orzechów włoskich
-
100 g sera feta
-
150 ml jogurty naturalnego
-
szczypta słodkiej
papryki,suszonej bazylii, soli i pieprzu -
pęczek świeżego szpinaku lub
300 g mrożonego
-
1 łyżka masła
-
szczypta imbiru
-
pół łyżeczki gałki
muszkatołowej -
ząbek czosnku
-
sól i pieprz do smaku
Wykonanie.
Dynia:
Piekarnik nastawić
na 200 stopni. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeżeli dynia jest młoda wystarczy ją umyć, wypestkować i pokroić
na małą kosteczkę. Dużą dynię trzeba najpierw obrać ze skóry.
Dynię piec około 30 minut, do czasu gdy będzie miękka.
na 200 stopni. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeżeli dynia jest młoda wystarczy ją umyć, wypestkować i pokroić
na małą kosteczkę. Dużą dynię trzeba najpierw obrać ze skóry.
Dynię piec około 30 minut, do czasu gdy będzie miękka.
Szpinak:
Świeży
szpinak umyć, usunąć łodyżki i trzymać na patelni, aż
zwiędnie. Odlać wodę i dodać łyżkę masła. Gdy masło się
roztopi dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i gałkę.
Wymieszać i odłożyć na talerzyk. Gdy szpinak ostygnie drobno go
posiekać, dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy użynamy szpinaku
mrożonego trzymać go na patelni, aż cała woda wyparuje a potem
postępować jak wyżej.
szpinak umyć, usunąć łodyżki i trzymać na patelni, aż
zwiędnie. Odlać wodę i dodać łyżkę masła. Gdy masło się
roztopi dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i gałkę.
Wymieszać i odłożyć na talerzyk. Gdy szpinak ostygnie drobno go
posiekać, dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy użynamy szpinaku
mrożonego trzymać go na patelni, aż cała woda wyparuje a potem
postępować jak wyżej.
Fetę
pokroić w drobna kosteczkę. Orzechy posiekać. Jogurt wymieszać z
przyprawami.
pokroić w drobna kosteczkę. Orzechy posiekać. Jogurt wymieszać z
przyprawami.
Zagotować
makaron, aż będzie al dente. Następnie wymieszać ze szpinakiem.
Na koniec dodać orzechy, fetę i jogurt. Podawać na ciepło.
makaron, aż będzie al dente. Następnie wymieszać ze szpinakiem.
Na koniec dodać orzechy, fetę i jogurt. Podawać na ciepło.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
moje ulubione smaki … to danie kusi mnie wielobarwnością…
Ooo nareszcie coś na obiadek 🙂 Jak akurat nie mam dzisiaj szpinaku więc robię z grzybami, ale to też wypróbuję =) Czekam na następne obiadowe, jesienne propozycje =D