Wszyscy uwielbiamy naleśniki, zarówno
w wersji słodkiej jak i słonej. Dzisiaj przedstawiamy przepis na tą
słoną – z pesto ze szpinaku i avocado. Pesto zwykle kojarzy się
z makaronami jednak zapewniamy, że w naleśnikach jest równie
pyszne. Avocado i oliwa dotaczają niezbędnych i zdrowych tłuszczy
czyniąc to danie bardzo wartościowym i pożywnym. Polecamy gorąco!
Ciasto naleśnikowe:
-
1 jajko
-
220 g mleka
-
220 g wody
-
220 g mąki
-
garść świeżego tymianku
-
szczypta soli
Pesto:
-
pęczek świeżego szpinaku
-
łyżka oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
1 dojrzałe avocado
-
garść pestek dyni
-
sól, pieprz
-
dodatkowo: feta do podania (około
150 gram)
Wykonanie.
Naleśniki:
W misce zmiksować wszystkie składniki
na ciasto. Dodać liście świeżego tymianku i wymieszać.
na ciasto. Dodać liście świeżego tymianku i wymieszać.
Naleśniki smażyć na patelni
beztłuszczowej
beztłuszczowej
Pesto:
Na patelni rozgrzać oliwę. Przysmażyć
lekko pokrojony czosnek, tak aby oliwa przeszła jego zapachem. Oliwę
z czosnkiem przelać do pojemnika blendera.
lekko pokrojony czosnek, tak aby oliwa przeszła jego zapachem. Oliwę
z czosnkiem przelać do pojemnika blendera.
Szpinak umyć i wrzucić na gorącą
patelnię, podgrzać do momentu, aż zwiędnie. Przygotowany szpinak
wrzucić do oliwy i czosnku, dodać pokrojone na kawałki avocado i
pestki dyni. Zmiksować na gładkie pesto. Doprawić solą i pieprzem
do smaku.
patelnię, podgrzać do momentu, aż zwiędnie. Przygotowany szpinak
wrzucić do oliwy i czosnku, dodać pokrojone na kawałki avocado i
pestki dyni. Zmiksować na gładkie pesto. Doprawić solą i pieprzem
do smaku.
Naleśniki nadziewać pesto i podawać
z fetą, na gorąco lub na zimno
z fetą, na gorąco lub na zimno
Czas wykonania: około 60 minut.
Ilość porcji z
przepisu: 8 naleśników z nadzieniem.
przepisu: 8 naleśników z nadzieniem.
Zapraszamy do komentowania:)
lubię szpinakowe naleśniki, to jedne z moich ulubionych 🙂
Wyglądają wspaniale 🙂 Naleśniki ze szpinakiem to jedne z moich ulubionych.
mmm ,naleśniki ze szpinakiem -uwielbiam !
Idealne dla miłośników szpinaku, czyli dla mnie =D
Jak pysznie wyglądają, zdecydowanie moje smaki, koniecznie muszę spróbować z avocado, ja tylko zamiast fety dodaję serek Bałkański(np. z lidla), nie jest taki słony:)
Dziękujemy za propozycję, następnym razem na pewno skorzystamy 🙂