Zaznacz stronę

Wszyscy uwielbiamy naleśniki, zarówno
w wersji słodkiej jak i słonej. Dzisiaj przedstawiamy przepis na tą
słoną – z pesto ze szpinaku i avocado. Pesto zwykle kojarzy się
z makaronami jednak zapewniamy, że w naleśnikach jest równie
pyszne. Avocado i oliwa dotaczają niezbędnych i zdrowych tłuszczy
czyniąc to danie bardzo wartościowym i pożywnym. Polecamy gorąco!

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 220 g mleka
  • 220 g wody
  • 220 g mąki
  • garść świeżego tymianku
  • szczypta soli
Pesto:
  • pęczek świeżego szpinaku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dojrzałe avocado
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: feta do podania (około
    150 gram)
Wykonanie.
Naleśniki:
W misce zmiksować wszystkie składniki
na ciasto. Dodać liście świeżego tymianku i wymieszać.
Naleśniki smażyć na patelni
beztłuszczowej
Pesto:
Na patelni rozgrzać oliwę. Przysmażyć
lekko pokrojony czosnek, tak aby oliwa przeszła jego zapachem. Oliwę
z czosnkiem przelać do pojemnika blendera.
Szpinak umyć i wrzucić na gorącą
patelnię, podgrzać do momentu, aż zwiędnie. Przygotowany szpinak
wrzucić do oliwy i czosnku, dodać pokrojone na kawałki avocado i
pestki dyni. Zmiksować na gładkie pesto. Doprawić solą i pieprzem
do smaku.
Naleśniki nadziewać pesto i podawać
z fetą, na gorąco lub na zimno
Czas wykonania: około 60 minut.
Ilość porcji z
przepisu: 8 naleśników z nadzieniem.
Zapraszamy do komentowania:)