Zaznacz stronę


Ciasto jest najlepsze jako prezent
niespodzianka. Chyba nie znam nikogo kto nie ucieszył by się na
jego widok i na pewno nie trafi do działu „nieudane prezenty”
na allegro:). Ja ten właśnie tort sprezentowałam z okazji urodzin i
wszyscy obecni byli zachwyceni. Pomimo, że było to zaledwie kilka
godzin temu to po torcie ani śladu. Bazą tego wypieku jest
klasyczne ciasto biszkoptowe. Masa dosłownie rozpływa się w
ustach: połączenie wanilii, budyniu, serka i bitej śmietany.
Całość udekorowałam malinami. Jako
dekorację można użyć praktycznie każdych owoców, będą
smakować równie dobrze.


Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 45
minut.
Gotowe do podania:
około 5 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml
    śmietany 30%
  • 5 łyżek
    cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń
    wanilinowy
  • 2 laski
    wanilii
  • 300 g serka
    philadelphia lub innego kremowego
  • 150 g malin
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Oddzielić
żółtka od białek. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli.
Kiedy już będą sztywne dodać cukier i miksować do połączenia.
Potem dodawać żółtka i wodę cały czas miksując. Odstawić
gotową pianę. W drugiej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę
i kakao. Dodawać do piany po 1/3 mieszanki ( najlepiej ją
przesiać). Mieszać drewnianą łyżka do połączenia. Gotowy
biszkopt przelać do tortownicy. Piec 40 minut lub do suchego
patyczka. Studzi najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika potem
luzem.
Zagotować
¾ mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko będzie
wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i cały czas mieszać, aż do
zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.
W
dużej misce ubić na sztywno śmietanę. Gdy już będzie sztywna
dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Przygotowaną
śmietanę włożyć do lodówki.
Kiedy
budyń będzie już zimny zmiksować go z serkiem. Dodać wanilię
oraz śmietanę i zmiksować do połączenia (niezbyt długo).
Włożyć do lodówki.
Kiedy
biszkopt będzie już zimny przekroić go na trzy równe części.
Przełożyć gotowym kremem i udekorować owocami. Ciasto trzymać
minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Pudding cream
cake.

Preparation: 60
minutes.
Baking: 45
minutes.
All ready: 5
hours.
Serves:
12 pieces.
Sponge cake:
  • 5 eggs
  • 5 tbsp caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp baking cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp warm water
  • a pinch of salt
Cream:
  • 300 ml
    whipping cream
  • 5 tbsp caster
    sugar
  • 300 ml milk
  • 1 package
    instant pudding
  • 2 vanilla
    sticks
  • 300 g cream
    cheese
  • 150 g
    raspberries
Directions:
Preheat
the oven to 170C. Line the bottom of 21 cm round baking pan witch parchment paper.
Separate
the whites from the yolks. Beat the eggs with a pinch of salt until
it’s stiff. Then add the sugar and beat till stiff and shiny. Then
add the yolks and water and mix until well combined.
In
the second bowl stiff the flour, cocoa, baking powder. Them mix. Stir
in to the egg mix. When it’s well combined transfer it to the pan.
Bake for 40 minutes.
Heat
the ¾ of the milk. The rest mix with the pudding powder. When milk
is hot add the mix and stir until well combined and thick. Set aside
to chill.
Ina a
big bowl beat the cream. When it’s stiff ad the sugar and beat until
well combined. Set aside to the fridge. When the pudding is cold add
cream cheese and vanilla, and mix. Lastly stir in the whipped cream.
Set aside to the fridge.
When
the sponge cake is cold separate it into 3 pieces. Spread the cream
and decorate with the raspberries. Cake have to stay in the fridge at
least 4 hours before serving. 
 


Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)