Zaznacz stronę


Ciasto jabłkowo cynamonowe przekładane
kremem i orzechami. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne.
Niepowtarzalnego smaku nadają mu orzechy pieczone w cynamonie,
jabłka, przyprawy oraz rodzynki. Ciasto pojawia się na pożegnanie
zimy, miejmy nadzieję, że już nie wróci 🙂

Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie: 90
minut.
Gotowe do
podania:około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Orzechy w cynamonie:
  • 2 szklanki
    orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 2 łyżki
    cukru
  • łyżeczka
    cynamonu
Ciasto:
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżka masła
  • szklanka
    rodzynek
  • 1,5 szklanki
    cukru
  • 3,5 szklanki
    mąki
  • 2 łyżeczki
    sody
  • 2 łyżeczki
    przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki
    cynamonu
  • 2 łyżki
    kakao do wypieków
  • 380 g
    miękkiego masła
  • 2 duże jajka
Krem:
  • 400
    g kremowego serka ( ja użyłam naturalnego marki President)
  • 170
    g miękkiego masła
  • 3
    łyżki cukru pudru
  • kilka kropel
    olejku waniliowego
Wykonanie:
Dwie formy 25×30
cm oraz dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać
do 180C.
Białka z
cynamonem i cukrem lekko ubić, tak aby tylko się spieniły. Dodać
orzechy, wymieszać, wyłożyć na blachę i piec przez 10 minut.
Pozostawić do ostudzenia.
Jabłka obrać i
zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku roztopić masło
i wrzucić jabłka. Smażyć dopóki nie będą miękkie, 10-15
minut. Pozostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać
mąkę z cynamonem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. W drugiej
misce ubić masło z cukrem, dopóki nie będzie puszyste i jasne.
Dodać roztrzepane jajka i zmiksować. Wrzucić połowę sypkiej
mieszanki, potem lekko ciepłe jabłka i resztę mąki, po każdym
składniku miksując. Na koniec wmieszać rodzynki i połowę
uprażonych orzechów. Ciasto przelać po pół do obu blach i piec
40 minut, do suchego patyczka. Ciasta wyjąć i pozostawić do
ostygnięcia.
Miękkie masło
ubić z serkiem na puch, dodać cukier oraz olejek i zmiksować.
Ostudzone ciasta
przełożyć kremem i posypać resztą orzechów. Ciasto gotowe do
podania od razu, najlepiej przechowywać je w lodówce.

Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Przepis zaadaptowany z magazynu Bon Appetit.  

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Walnuts and apples.

Cinnamon cake with apples, toasted
walnuts and cream cheese icing.

Preparation: 20
minutes.
Baking: 90
minutes.
All
ready: 3 hours
Serves:
30 pieces.
Cinnamon toasted walnuts:
  • 2 cups
    walnuts
  • 2 egg whites
  • 2 tbsp raw
    sugar
  • 1 tsp
    cinnamon
Cake:
  • 1,5 kg apples
    ( granny smith)
  • 1 tbsp butter
  • 1 cup raisins
  • 1,5 cup
    caster sugar
  • 3,5 cup all
    purpose flour
  • 2 tsp baking
    soda
  • 2 tsp all
    spice
  • 2 tsp
    cinnamon
  • 2 tbsp dark
    cocoa
  • 380 g
    softened butter
  • 2 big eggs
Icing:
  • 400 g cream
    cheese
  • 170 g
    softened butter
  • 3 tbsp caster
    sugar
  • ¼ tsp
    vanilla essence
Directions:
Line two baking
pans ( 25×30 cm) and one big square pan with parchment papers.
Preheat the oven to 180C.
Lightly beat
whites with cinnamon and sugar. Then add chopped walnuts and stir
well. Spread walnuts on the pan and bake for 10 minutes. Set aside to
chill.
Peel and grade the
apples. Melt the butter on a big pan then add apples. Simmer for 10
to 15 minutes until remains apple sauce. Set aside to chill.
Mix flour,
cinnamon, cocoa, soda and spice. In a second bowl beat the butter
with sugar until pale and creamy. Add eggs and mix. Then add half of
the flour mixture, mix. Add apple sauce, and after mixing rest of
the flour mixture. Lastly stir in half of the walnuts and raisins.
Pour mixture into two pans and bake for 40 minutes. Chill.
Beat the butter
wit cheese, then mix in sugar and vanilla essence.
Spread icing on
the cakes and top with remaining walnuts.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)