Zaznacz stronę
zucchini soup

Krem z cukinii z dodatkiem parmezanu,
kolendry i musztardy dijon.

Bardzo prosta w wykonaniu i wyrazista
zupa. Musztarda i parmezan nadają jej kremowego i lekko ostrego
smaku, a kolendra i cukinia wspaniałego, zielonego koloru. Krem jest
idealny na przystawkę lub szybki obiad.

Przygotowanie:
10 minut.
Gotowanie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około pół godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże miski.
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść świeżego tymianku
  • 700 ml rosołu z kurczaka lub z
    kostki rosołowej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cukinia ( około 700 g)
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • 150 g startego parmezanu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Cukinię
razem ze skórą pokroić w kosteczkę. W dużym garnku zagotować
rosół i dodać pokrojone ziemniaki i cukinię. Dosolić i
dopieprzyć do smaku.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekany
czosnek i cebulę. Dodać do rosołu wraz z kolendrą i tymiankiem.
Gotować około 10-15 minut (cukinia i ziemniaki muszą być
miękkie). Następnie zmiksować na gładki krem. Dodać starty
parmezan i musztardę, dokładnie zamieszać. Skosztować i
ewentualnie dodać więcej soli i pieprzu. Podawać na ciepło,
posypane parmezanem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

zucchini recipe

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Zucchini and Parmesan
soup.

zucchini and parmesan soup

Quick zucchini soup with Parmesan, dijon
mustard and coriander.

Preparation: 10
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 30 minutes.
Serves:
4 big bowls.
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 big onion, chopped
  • 2 garlic cloves, chopped
  • big handful fresh thyme
  • 700 ml chicken stock
  • 3 large potatoes, peeled and cubed
  • 700 g zucchini, cubed
  • bunch of fresh coriander
  • 150 g grated Parmesan
  • 1 tbsp dijon mustard
  • salt and pepper
Directions:
On a big pot heat chicken stock. When it’s boiling add cubed zucchini and potatoes. Add
½ tsp salt and pepper.
Heat olive on a frying pan. Add garlic and onion, fry until it’s gold. Then dd to
the stock along with thyme and coriander. Boil for 10-15 minutes (
until potatoes and zucchini are soft). Then blend it until it’s
creamy and soft. Lastly add grated Parmesan and djion mustard. Stir
well and taste. If it’s needed add more salt and pepper. Serves hot
garnished with Parmesan.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)