Zaznacz stronę

zucchini fritters

Proste placki z cukinii i dymki.

Szybkie danie, idealne jako przekąska
lub dodatek do obiadu. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw,
gdyż można je wykorzystać na wiele sposobów i zawsze się
sprawdza.

Przygotowanie:
40 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 8 placków.

  • 450 g cukinii, startej na tarce
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 dymki, drobno posiekane
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
    przez praskę
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • garść świeżej mięty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 40 g startego parmezanu
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię posolić i zostawić na 20 minut, aby puściła
soki. Następnie umieścić cukinię w czystej ściereczce i mocno
wycisnąć przez nią wodę. Suchą cukinię umieścić w misce i
dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Na patelni
rozgrzać olej i smażyć placuszki dopóki nie będą złociste.
Podawać na ciepło.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Zucchini fritters.

Simple zucchini fritters with mint,
spring onions and Parmesan.

Preparation: 40
minutes.
All
ready: right after preparing.
Serves:
8.
  • 450 g grated zucchini
  • 2 tsp salt
  • 30 g plain flour
  • 1 egg, mixed
  • 3 spring onions, chopped
  • lemon rind from 1 lemon
  • 1 squeezed garlic clove
  • 1 tsp fresh thyme
  • handful fresh mint
  • pinch of nutmeg
  • a pinch of pepper
  • 40 g grated Parmesan
  • canola oil for frying
Directions:
Place grated zucchini in a bowl. Add salt and mix well.
Leave zucchini for 20 minutes. After this time place zucchini in a
clean cloth and squeeze to remove all water. Place dry zucchini in
the bowl and add all ingredients. Mix well and form round fritters on
hot oil. Fry for a few minutes until gold. Serves hot.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)